Simpozionul internaţional de sculptură “ArtFORest 2012 - Andezit" de la Sângeorz-Băi împlineşte în acest an 20 de ediţii şi ani! “Au fost aduse, deocamdată, blocurile de piatră pentru artişti, astăzi şi mâine aşteptăm să sosească invitaţii iar de luni ne apucăm de treabă” spune sculptorul Maxim Dumitraş, principalul organizator al proiectului.
Aflat la a XX-a ediţie, Simpozionul internaţional de sculptură se desfăşoară în perioada 20 iulie-10 august la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi.
Scopul major al proiectului este acela de a continua tradiţia taberelor de artă plastică în cadrul Muzeului de Artă Comparată din staţiune şi de a realiza lucrări pentru muzeul LandArt.
În spaţiul european, astfel de tabere de creaţie cu feed-back diseminat direct în rândul populaţiei sunt organizate frecvent; din iniţierea unei asemenea tradiţii şi în plan autohton vor avea de beneficiat pe termen lung nu numai artiştii, dar mai ales publicul participant – elevi, studenţi şi comunitatea locală.
Un alt scop urmărit pe termen lung este acela de a îmbogăţi patrimoniul Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi cu lucrările ce vor fi realizate pe durata simpozionului.
În acest an, la simpozion au fost invitaţi Marius Bacriu, Gyori Csaba, Emil Cassian Dumitraş, Nicolae Fleissig (Franţa) Bogdan Hojbota, Nesrin Karacan (Turcia), Alexandra Muresan. Ozgur Ozberkan (Turcia), Eugen Petri, Maxim Dumitraş, Florin Purcaru, dar şi criticul de artă Pavel Şuşară din Bucureşti şi istoricul de artă Vasile Duda din Bistriţa.