Prea adesea uităm ce norocoşi suntem că mergem la şcoală! „Binecuvântată fie şcoala voastră! Binecuvântate fie stilourile cu care scrieţi şi care vă ajută să aveţi succes” – sunt doar câteva replici ale unui film educativ ce va fi proiectat în această săptămână la Sinagogă, unde sunt aşteptaţi aproximativ 4.000 de elevi din Bistriţa.
Imagini emoţionante ale unor copii care se trezesc zilnic la 5 dimineaţa sau ale unui părinte din Kenya, fericit că-şi vede copiii mergând la şcoală, deşi le dă sfaturi cum să evite animalele sălbatice, cum să se ferească de elefanţi, pentru că micuţii au de mers două ore până la şcoală... Uimire pe faţa unei fetiţe din Maroc care traversează 24 de kilometri peste Munţii Atlas pentru a ajunge la şcoală şi află că bunica ei nu a fost niciodată la şcoală sau nu ştie să citească dar şi instantanee tulburătoare ale unui băieţel din India, imobilizat într-un scaun cu rotile care este dus la şcoală de frăţiorii lui pe o distanţă de 5 kilometri...
Acestea şi multe alte secvenţe sunt la dispoziţia elevilor din Bistriţa în cadrul unui proiect naţional în care este implicat şi Ministerul Educaţiei şi care îşi propune să-i sensibilizeze pe elevii bistriţeni şi să prevină cumva abandonul şcolar.
„Documentarul intitulat „Drumul spre şcoală” realizat de un psihopedagog francez, Pascal Plisson, realizat în 2013 şi câştigător al unui Oscar şi al unui Cesar prezintă povestea cutremurătoare a unor copii din patru ţări diferite, patru culturi diferite care fac sacrificii uriaşe spre cunoaştere, spre a ajunge la şcoală, în timp ce copiii din România sunt aduşi cu maşina până în faţa şcolii...” a explicat pentru Bistriţeanul.ro scriitorul Nicoară Mihali, reprezentant al Astra Film Sibiu – organizator al evenimentului.
În proiect sunt implicate 8 şcoli din Bistriţa, între care Colegiul Liviu Rebreanu, Şcoala Gimnazială Nr 1, Şcoala gimnazială „Ştefan cel Mare”, „Avram Iancu”, Liceul cu Program Sportiv, Infoel, „Grigore Moisil” iar la Sinagogă, unde au loc proiecţii în fiecare zi a acestei săptămâni, sunt aşteptaţi aproape 4.000 de elevi.
„Ne-au sprijinit în acest demers foarte mult cei de la Consiliul Judeţean şi în special preşedintele Radu Moldovan care a fost de acord să susţină proiectul, acoperind cheltuielile aferente biletelor de intrare, de 4 lei, pe care altfel ar fi trebuit să le plătească elevii...” a mai spus Nicoară Mihali adăugând că filmul nu se opreşte aici ci oferă un răspuns şi personajelor sale: băieţelul din Kenya care vrea să devină aviator a primit o bursă pentru a puta să-şi continue studiile, după ce filmul a fost proiectat în cinematografele din Franţa iar băieţelul din India, care vrea să devină medic şi să-i vindece pe copiii imobilizaţi care nu pot merge la şcoală a emoţionat, de asemenea, conducerea unui colegiu din Anglia care i-a acordat o bursă pentru a-şi putea finaliza studiile.
Aproape 500 de elevi din Bistriţa au trecut ieri pe la Sinagogă iar pentru cei mai mici dintre şcolari Astra Film a venit cu un documentar special despre jocurile copiilor de pretutindeni, a mai precizat Nicoară Mihali, doctor în istorie şi antropologie, aflat pentru a cincea oară la Bistriţa, cu asemenea proiecţii de filme educative.