Sute de copii isi vor petrece sarbatorile de iarna fara parinti deoarece acestia sunt plecati la munca in strainatate si nu se pot intoarce acasa in acest sfarsit de an. Unii dintre cei dusi peste hotare prefera ca banii pe care ii platesc pentru transport sa ii trimita acasa, in timp ce altii nu au concedii.
Ultimele statistici aratau ca din Bistrita-Nasaud au plecat sa lucreze in strainatate peste 30.000 de persoane, adica 10% din populatia judetului.
Cei mai multi sunt de pe Valea Somesului Mare si muncesc in Spania, Italia si Irlanda. Datele concrete ale recensamantului din aceasta toamna vor fi facute insa publice de abia in luna februarie. In comuna Feldru, de exemplu, traiesc 23 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca peste hotare.
Odraslele lor au ramas in grija bunicilor, iar unii nu se vor bucura de prezenta parintilor nici macar de sfintele sarbatori de iarna, pentru ca nu toti feldrihanii se intorc acasa.
"Datele pe care le avem noi la primarie arata ca din comuna sunt plecate pentru o perioada indelungata 154 de persoane, iar pe o perioada determinata 667. Un numar de 23 de copii au ramas acasa in grija bunicilor", ne-a spus Maxim Iliesiu, viceprimarul comunei Feldru.
In realitate, numarul lor este mult mai mare... Nu este singurul caz de acest gen, alte cateva sute de copiii din judet fiind in aceeasi situatie.
Adolescentii sunt condamnati astfel sa isi petreaca cea mai importanta perioada din viata fara sprijinul parintilor. Optiunea aleasa de romani pentru rezolvarea problemelor financiare ale familiei ajunge in timp sa aiba efecte negative asupra copiilor.
Conform studiilor, adolescentii ai caror parinti sunt plecati sa lucreze in alta tara reprezinta o categorie extrem de vulnerabila. Copiii recurg la abandon scolar, au comportament deviant, consuma droguri sau dezvolta depresii. In sprijinul acestora a fost elaborat Ordinul 219/15 iunie 2006 conform caruia, Serviciile publice de asistenta sociala identifica, monitorizeaza si intocmesc rapoarte de evaluare pentru fiecare copil.
Principalul obiectiv al serviciilor de asistenta este sa se asigure ca cei mici raman in grija unor persoane care isi asuma responsabilitatea cresterii acestora.
De multe ori insa aceste servicii exista mai mult pe hartie, deoarece nu exista nici resurse financiare, nici umane pentru a urmari daca datele declarate la primarie corespund cu realitatile „din teren”.
Statisticile oficiale arata ca in Romania traiesc peste 90.000 de tineri lasati in grija bunicilor sau a rudelor.