Mii de păsări și sute de animale au fost vânate de pe fondurile de vânătoare din județ, după ce Agenția pentru Protecția Mediului și-a dat acordul de recoltare a animalelor sălbatice. Pe lângă iepuri și căpriori, an de an sunt vânate mii de păsări.
Pentru organizarea și desfășurarea activităților de vânătoare, gestionarii fondurilor de vânătoare sunt obligați să predea Agenției pentru Protecția mediului Bistrița-Năsăud emiterea autorizației pentru recoltare/capturare, care se emit pe baza cotelor de vânătoare aprobate pentru sezonul de vânătoare, prin Ordin de ministru.
„Speciile de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă: căprior, cerb comun, cerb lopatar, capra neagră, mistreț, iepure, vulpe, jder, dihor, viezure, marmotă, hermelină, șacal, fazan, potârniche, turturică, porumbel, guguștiuc, rațe, prepeliță, ciocârlie, sturz, gâscă, gaițe, ciori, lișită, sitar, etc”, spune directorul APM, Sever Roman.
Pentru speciile care nu sunt protejate de lege, APM a permis anul trecut recoltarea a 1.545 de coțofene, 1.415 ciori, 1.163 de fazani, 895 de rațe, 544 de gaițe și a 282 de prepelițe.
La capitolul animale, pe primul loc se află vulpile – 910, urmate de iepuri – 840, 555 de mistreți, 529 de căpriori și 81 de cerbi nobili.
Există și specii strict protejate: urs, lup, râs, pisică sălbatică pentru care începând cu sezonul de vânătoare 2016/2017, nu au mai fost aprobate cote de recoltă.
FOTO: enciclopeziabiz.ro