Cu mic, cu mare câteva sute de bistrițeni au participat astăzi, alături de micuții lor, la un Marș pentru Viață, eveniment aflat în România la a patra ediție, iar tema din acest an a fost „Adopția, o alegere nobilă”.
La Bistrița evenimentul a început de la Protopopiatului Ortodox situat lângă Biserica de la Coroana de Aur, după care s-a bistrițenii escortați de poliție au pornit în marș pe traseul General Grigore Bălan – Zona Han – str. 1 Decembrie – Prefectură – Bd. Republicii – Poliţie – Bd. Independenţei – Biserica Sf. Ana.
Marșul pentru viață este un eveniment anual, inițiat cu 40 de ani în urmă în SUA, care se organizează în din ce în ce mai multe state din Europa și America. El este dedicat valorizării și protejării vieții copiilor, începând de la concepție, și sprijinirii familiei.
"În orașele României, în 22–23 martie, are loc a patra ediție a Marșului pentru viață. Am ales această temă pentru că vrem să reparăm ceva. Adesea, societatea românească şi-a abandonat copiii şi a abandonat mamele. Spunem despre copii că sunt un dar, o bucurie, că ei sunt viitorul. Dar de viitorul unora dintre ei ne îngrijim prea puțin, iar de al altora chiar deloc.
Adopția este o soluție firească pentru ocrotirea copiilor născuți de mame aflate în dificultate, ale căror familii nu își pot asuma responsabilitatea creşterii unui copil.
În România, din păcate, nu există o cultură a adopției. Copilul adoptat este văzut ca un copil de mâna a doua. Familia care adoptă este văzută ca nefirească. Mama sau părinții care își lasă copilul să fie adoptat sunt considerați nedemni de numele de părinți. Aceste calificări nu sunt corecte și ele îngreunează mult încredințarea spre adopție, adopția și integrarea copilului adoptat.
Dacă în centrul atenției se pune interesul copilului, totul se schimbă. Un copil adoptat este un copil binecuvântat, la a cărui viață au contribuit două rânduri de părinți. Părinții adoptivi sunt de admirat pentru dragostea lor. Părinți naturali trebuie sprijiniți în luarea unei decizii deplin responsabile, care să aibă în vedere interesul copilului din toate punctele de vedere. Nu trebuie, în niciun caz, disprețuiți pentru că au ales, adesea cu multă durere sufletească, să încredințeze altcuiva creșterea și educația copilului lor.
În ceea ce privește legea românească a adopției, ea nu prevede soluții pentru unele situații des întâlnite. De exemplu, este necesară legiferarea începerii demersului de încredințare spre adopție încă din perioada sarcinii. Astfel se va reduce abandonul, mortalitatea infantilă și va crește numărul de adopții. România poate și trebuie să construiască viitorul celor mai vulnerabili copii ai săi prin politici adaptate realității și testate pe plan internațional.
Dorim să punem aceste gânduri în inimile românilor, iar dacă vom reuși să transmitem societății că țara noastră are nevoie de o cultură a adopției, aceasta o va conduce către o cultură a vieții. Vă așteptăm alături de noi la Marșul pentru viață, cel mai mare eveniment public pentru protejarea vieții din România!" explică organizatorii evenimentului - Asociația Studenți pentru viață.