Primii bani pentru realizarea centrului de radioterapie au fost alocați de Primăria Bistrița, pentru realizarea proiectului urmând să contribuie Consiliul Județean, dar și Ministerul Sănătății care prin vocea ministrului a promis susținere pentru acest proiect. În județ există peste 5.000 de bolnavi de cancer.
Primii bani, respectiv o sumă de 500 de mii de lei a fost alocată anul acesta de Primăria municipiului Bistrița pentru începerea demersurilor de realizare a Centrului Județean de Radioterapie care va fi construit pe strada Alba Iulia, proiectul urmând să fie susținut financiar și de Consiliul Județean, dar și de Ministerul Sănătății.
Proiectul, considerat unul extrem de necesar pentru județ, vine în contextul în care numai anul trecut au murit peste 200 de bistrițeni aflați în evidențele Casei de Asigurări de Sănătate incluse în programul național de oncologie. În realitate însă numărul bistrițenilor care au murit anul trecut din pricina cancerului este cu mult mai mare, mulți bistrițeni tratându-se de aceaste boli în centrele universitare care beneficiază de sisteme moderne de tratamente oncologice care la Bistrița nu se pot realiza.
„Consiliul Județean își continuă activitatea excepțională de modernizare a bazei materiale de sănătate din municipiul Bistrița și din județ prin realizarea acestui centru de radioterapie. Ne-au invitat să participăm împreună cu ei la acest proiect, ne-am declarat de acord și alocăm suma aceasta deocamdată pentru proiectarea viitorului centru, dar vom participa și cu alte sume astfel încât aceste centru, extrem de important să fie realizat”, a explicat primarul Ovidiu Crețu.
După această sumă alocată de Primăria municipiului Bistrița, necesară lucrărilor de proiectare al viitorului centru de radioterapie, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a anunțat că va susține cu fondurile de la bugetul județului construirea buncărului propriu-zis unde vor fi făcute aceste tratamente medicale.
Zilele trecute și Ministrul Sănătății, aflat în vizită în județul nostru, a promis susținerea pentru realizarea acestui proiect.
Investiția, considerată una extrem de necesară de autoritățile județene, dar și din cele de sănătate vine în contextul în care anul trecut, din evidențele Casei Județene de Asigurări de Sănătate și-au pierdut viața din cauza cancerului 205 din cele 1.010 incluse în programul național de oncologie.
În total, în Bistrița-Năsăud peste 5.000 de bistrițeni există în evidențele Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud ca suferind de o formă de cancer, cazurile noi apărute an de an depășind 850.