Ciprian Pătrașcu este alpinistul din Bistrița care a reușit să ajungă pe cel mai înalt vârf muntos din Antarctica. S-a mutat de ani buni în Cluj, a fost broker și mai nou, salvamontist. Ciprian a fost „adoptat” de clujeni care l-au ajutat financiar să ducă steagul României, la – 40 de grade Celsius, pe vârful Vinson.
Ciprian Pătrașcu este al cincilea român care atinge această performanță, după Ticu Lăcătuşu (în anul 2001), David Neacşu şi Zsombor Tulit (în anul 2009), precum şi Crina Coco Popescu (în anul 2011).
“Cucerirea vârfului Vinson (4897m) de către Ciprian Pătrașcu a avut loc în 8 decembrie, la capătul unei expediții care a început în 22 noiembrie. Reușita lui este cu atât mai importantă ținând cont că a făcut parte dintr-o echipă internațională, toți ceilalți șase membri având o experiență mult mai mare decât clujeanul Ciprian Pătrașcu. El povestește că a plecat în aceast expediție cu mari rețineri din cauză că el era singurul român, nu știa cine sunt colegii de echipă și cât sunt de experimentați” scrie monitorulcj.ro
Ceilalți alpiniști care au urcat pe vârful Vinson alături de Cristian sunt un nepalez, un canadian, un olandez, un australian și doi americani.
„Ciprian Pătraşcu mai are la activ şi alte ascensiuni reuşite, impresionante cu care nu se poate lăuda oricine. A cucerit Vârful Aconcagua (6962 m), în anul 2011 împreună cu alpinistul român Vasile Cipcigan (şef formaţie Salvamont-Salvaspeo Cluj), vârful Mont Blanc (4.810 m), în august 2013, în cadrul unei expediţii româneşti din care au mai făcut parte, printre alţii, şi alpiniştii Adrian Vălean şi Vlad Căpuşan. De asemenea, a ajuns și pe Vârful Elbrus din Rusia (5.642), în august 2014, alături de alpinistul român Mihnea Prundeanu” mai scrie monitoruldecluj.ro care anunță că expediția din Antarctica, pe vârful Vinson, a fost susținută financiar și de Consiliul Județean Cluj.
Antarctica este o zonă greu accesibilă, cu condiţii meteo extreme - temperaturi de -30 /-40 grade Celsius) și este un continent nelocuit. Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață, după Asia, Africa, America de Nord și America de Sud. Aproximativ 98 % din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km.