Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  62 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



SURPRIZĂ de proporţii! A fost descoperit un sigiliu al oraşului Bistriţa cu un cap de struţ datând din secolele XIV – XV

31/03/2014 12:20:20 Ioana BRADEA  
Un bistriţean a descoperit sâmbătă, în Pădurea Codrişor, ceea ce credea că este un sigiliu de breaslă medieval. Când s-a prezentat cu el la Complexul Muzeal Judeţean pentru a-l dona, însă – surpriză! Sigiliul nu aparţinea unei bresle, ci era chiar sigiliul cetăţii, datând probabil din secolele XIV – XV şi având o valoare foarte mare!

Alaltăieri, după ce a participat la ecologizarea pădurii Codrişor propusă de Asociaţia Bistriţa Civică, Daniel Georgiu – specialist IT şi pasionat, între altele de comorile istorice aflate sub pământuri, care pot fi scoase la lumină cu ajutorul detectoarelor de metale – a descoperit un sigiliu medieval despre care credea că aparţine breslei fierarilor şi potcovarilor.

După ce s-a prezentat însă cu obiectul descoperit la George Marinescu, cercetător în cadrul Complexului Muzeal Judeţean, s-a confruntat cu o surpriză de proporţii!

Nu era vorba despre un simplu sigiliu medieval de breaslă, ci despre însăşi pecetea cu simbolul cetăţii Bistriţei – struţul, care apare reprezentat şi pe stema Bistriţei medievale. 

Din primele analize efectuate în această dimineaţă, se pare că este capul de struţ care iese dintr-o coroană. Este o piesă mică, din bronz, are 2,5 centimetri înălţime şi 1,8 centimetri diametru. În acea epocă existau sigilii medievale realizate din argint, de dimensiuni mai mari, de până la 10 cm diametru, deci despre piesa descoperită în Pădurea Codrişor nu se poate spune că ar fi aparţinut judelui sau unui funcţionar înalt din administraţia locală. S-ar putea presupune că a fost folosit, în schimb, de un funcţionar de rang inferior sau chiar de un meşter care avea şi aprobarea necesară în epocă de a-l folosi…” a explicat cercetătorul ştiinţific George Marinescu pentru Bistriţeanul.ro.

Sigiliul datează din epoca medievală, posibil secolele XIV – XV, sau chiar XVI, XVII şi este o raritate, deoarece struțul este înfăţişat cu capul spre dreapta, şi nu spre stânga, aşa cum apărea în reprezentările acelor vremuri. "Din câte ştiu, nu cred că mai există un alt sigiliu al Bistriţei la Muzeul Judeţean, dar vom cerceta colecţiile mai vechi, din anii '50 - '60, pentru a avea o confirmare" a mai spus George Marinescu.

Stema cu struţ apare încrustată şi pe vechea Poartă a Lemnelor iar un fragment din stemă poate fi admirat şi la Muzeul Judeţean, a mai spus George Marinescu pentru Bistriţeanul.ro.

Daniel Georgiu are deja tradiţie în asemenea descoperiri, deoarece el a mai donat Muzeului Judeţean câteva monede de argint, una din 1624 şi una din 1686, o săgeată din secolele XV – XVI şi o plăcuţă de câini din 1890. se pare însă, că sigiliul descoperit sâmbătă este, de departe, cea mai importantă descoperire a sa.

6455 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro