Majoritatea tradițiilor și obiceiurilor din noaptea de Anul Nou există deoarece credem că lucrurile pe care le facem în prima zi a anului ne vor aduce noroc sau ghinion. Obiceiurile și tradițiile de Revelion au o mare valoare îndeosebi la țară deoarece acolo oamenii cred cu adevărat în ele.
Anul Nou are o semnificație diferită pentru fiecare dintre noi. Unii cred că lucrurile pe care le fac în noaptea de Anul Nou le vor influența viața pe tot parcursul anului următor. Astfel că, nu puțini sunt cei care înca respectă cu strictețe datinile vechi de sute de ani.
În unele sate din județul Bistrița-Năsăud oamenii încă mai țin cont de aceste tradiții pentru ca anul care urmează să fie unul bun.
Spre exemplu în Galații Bistriței, la miezul nopții, gospodarii fac un foc în fața casei și sar peste el, apoi împreuna cu vecinii fac un cerc în jurul focului și se înfruptă cu mâncăruri alese pe care le “stropesc” cu vin și țuică. Acest obicei se practică pentru purificare și pentru alungarea spiritelor rele.
La Prundu Bârgăului sătenii au un obicei de Anul Nou. Tinerii umblă cu plugușorul, capra, irozii sau viflaimul iar în prima zi a anului, îmbrăcați în straie de sărbătoare merg la horă.
În unele sate din Bistrița-Năsăud tradiția spune că în prima zi a anului în casă trebuie să intre un bărbat și că poarta nu trebuie să fie închisă. Gazda trebuie să dea bărbatului care îi calcă pragul un ban pentru a avea parte de belșug. Sub nici o formă prima persoană care îți intră în casă în prima zi a anului nu trebuie să fie o femeie, acest lucru aduce ghinion.
În satul Agrieș încă se mai umbă cu Turca. Conform obiceiului băieții se maschează în babe iar fetele în moși. Tot pentru alungarea spiritelor rele se practică și acest obicei.
Un obicei vechi spune că un cuplu care se sărută la miezul nopții sub o creangă de vâsc va avea noroc în dragoste.
De asemenea, pentru fericire, noroc și prosperitate de Anul Nou se ciocnește șampanie în pahare de sticlă iar unul dintre pahare trebuie spart pentru a alunga ghinionul.
Chiar dacă mulți tineri nu mai țin cont de datinile vechi și preferă să petreacă altfel Revelionul de cum făceau bunicii lor, bătrânii spun că tradițiile și obiceiurile fac sărbătoarea Anului Nou mai frumoasă.