Majoritatea traditiilor si obiceiurilor din noaptea de Anul Nou isi au originea din credinta ca lucrurile pe care le facem in prima zi a anului ne vor aduce noroc sau ghinion. Obiceiurile si traditiile de Revelion se respecta indeosebi la tara unde oamenii cred cu adevarat in ele.
Anul Nou are o semnificatie aparte pentru multi dintre noi. Superstitiosii cred ca lucrurile pe care le fac in noaptea de Anul Nou le vor influenta viata pe tot parcursul anului. Astfel ca, nu putini sunt cei care inca respecta cu strictele datinile vechi de sute de ani.
In unele sate din judetul Bistrita-Nasaud inca se mai respecta obiceiurile vechi.
Spre exemplu in Galatii Bistritei, la miezul noptii, gospodarii fac un foc in fata casei si sar peste el, apoi impreuna cu vecinii fac un cerc in jurul focului si se infrupta cu mancaruri alese pe care le “stropesc” cu vin si tuica. Acest obicei se practica pentru purificare si pentru alungarea spiritelor rele.
Si la Prundu Bargaului satenii au un obicei de Anul Nou. Tinerii umbla cu plugusorul, capra, irozii sau viflaimul iar in prima zi a anului, imbracati in straie de sarbatoare merg la hora.
In satul Agries inca se mai umba cu Turca. Conform obiceiului baietii se mascheaza in babe iar fetele in mosi. Tot pentru alungarea spiritelor rele se practica si acest obicei.
La fel ca in Agries, si in Salva se umbla in noaptea de Anul Nou cu “hazii”. Tot aici inca se mai practica obiceiul umblatului cu calusarii care fac la fiecare gospodar urari de bine si sanatate.
In unele sate din Bistrita-Nasaud traditia spune ca in prima zi a anului in casa trebuie sa intre un barbat si ca poarta nu trebuie sa fie inchisa. Gazda trebuie sa dea barbatului care ii calca pragul un ban pentru a avea parte de belsug. Sub nicio forma prima persoana care isi intra in casa in prima zi a anului nu trebuie sa fie o femeie, acest lucru aduce ghinion.
Se mai spune ca Anul Nou nu trebuie sa te “prinda” dator pentru ca tot anul iti va merge rau la capitolul bani.
Un obicei vechi spune ca un cuplu care se saruta la miezul noptii sub o creanga de vasc va avea noroc in dragoste.
De asemenea, pentru fericire, noroc si prosperitate de Anul Nou se ciocneste sampanie in pahare de sticla iar unul dintre pahare trebuie spart pentru a alunga ghinionul.
Si la capitolul masa de Revelion bistritenii sunt atenti. Conform taditiei pe masa trebuie puse cele mai bune mancaruri pentru a avea bucate din belsug tot anul.
Pentru sanatate si frumusete in prima zi a anului oamenii se spala cu apa dintr-un izvor curat in care pun un banut. Astfel se spune ca vor fi feriti de boli intreg anul.
Chiar daca multi tineri nu mai tin cont de datinile vechi si prefera sa petreaca altfel Revelionul de cum faceau bunicii lor, batranii spun ca traditiile si obiceiurile fac sarbatoarea Anului Nou mai frumoasa.