Zeci de şcoli şi grădiniţe din întreaga ţară s-au înscris la Gala Premiilor pentru un Mediu Curat, juriul fiind impresionat în mod deosebit de proiectul „Ecoeficient” iniţiat de Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa, coordonat de profesoara Dana Elena Moraru. Au adunat aproape 2,5 tone de hârtie şi 30 de kg de peturi, realizând peste 400 de ornamente.
Cei de la Şcoala Gimnazială Nr 1 au avut nu mai puţin de 8 şcoli partenere în proiectul premiat la Bucureşti, pe 11 decembrie, între care Şcoala Gimnazială Nr 4 Bistriţa, Şcoala Gimnazială Nr.7 din Viişoara, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”, Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”, Şcoala Gimnazială din Josenii Bârgăului, Şcoala Gimnazială din Şieu Măgheruş şi Şcoala Gimnazială din Lunca Ilvei.
Parteneri în proiectul ECOEFICIENT au fost şi AJOFM Bistriţa-Năsăud şi SC VITALIA, Servicii pentru Mediu, Sucursala Bistriţa-Năsăud - fiind vorba despre un proiect de educaţie ecologică inclus în Calendarul Activităţilor Educative al ISJ Bistriţa-Năsăud.
Într-o atmosferă selectă, în prezenţa reprezentanţilor unor companii de top – cei mai convingători ecologişti ai Bistriţei au primit Marele Premiu pentru Instituții de Învățământ.
Marele Premiu pentru ONG a ajuns la Asociația Greenitiative (pentru Platforma Școli verzi – Advocacy, eco educație și susținere pentru școli sustenabile – Mogoşoaia), Marele Premiu pentru Instituții Publice a fost adjudecat de Agenția pentru Protecția Mediului Prahova (Proiect-concurs de educaţie ecologică pentru elevi prahoveni „Gândeşte Verde, Gândeşte curat!”), iar Marele Premiu pentru Companii a fost cucerit de PROCREDIT BANK SA.
Cei 750 de elevi şi 65 de profesori de la Şcoala Gimnazială din Bistriţa implicaţi în proiect se pot lăuda cu aproape 2,5 tone de hârtie şi 30 de kilograme de peturi colectate în doar câteva luni – cu peste 400 de ornamente de Crăciun realizate din materiale reciclabile, dintre care 200 de ornamente au fost expuse la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
De asemenea, elevii şi profesorii de la Şcoala Gimnazială Nr 1 au pus la cale un concurs de minieseuri pe teme eco, au confecţionat şi distribuit fluturaşi având drept temă colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor, au vizitat rampa ecologică de la Tărpiu, au realizat jurnale eco în care au consemnat activităţile din proiect şi s-au ales, pe deasupra, cu peste 75 de premii.
Gala Premiilor pentru un Mediu Curat evidenţiază în fiecare an noi iniţiative, proiecte şi experienţe relevante în domeniul protectiei mediului, conservării resurselor planetei şi prevenirea risipei acestora, dezvoltate de companii, instituţii de învăţământ, instituţii publice şi organizaţii non-guvernamentale.
ECOTIC împreună cu partenerii premiază în fiecare an cele mai bune proiecte şi exemple de bune practici destinate îmbunătăţirii condiţiilor de mediu în cadrul comunităţilor locale, precum şi programele de responsabilizare socială dezvoltate de companii, instituţii publice, instituţii de învăţământ şi organizaţii nonguvernamentale. Gala Premiilor pentru un Mediu Curat este un proiect de tradiţie al ECOTIC, organizat pentru prima dată în 2009, alături de partenerii Galei, producători, retaileri, organizaţii verzi, instituţii publice şi de învătământ, sub umbrela Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale Pentru Protecţia Mediului.
În perioada 26 noiembrie – 03 decembrie 2015, un juriu de specialitate a jurizat proiectele înscrise pe cele 4 categorii, între 04 – 09 decembrie fiind anunţaţi public câştigătorii celei de-a şaptea ediţii a campaniei „Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat” - premiaţi pe 11 decembrie, la Bucureşti.