Maratonul Via Maria Theresia se va desfăşura sâmbătă, 8 august, în Munții Călimani, cu participarea a aproximativ 700 de sportivi şi a sute de susţinători pe parcursul traseului. La prima ediție a acestui eveniment sportiv s-a inaugurat poteca tematică Via Maria Theresia, reamenajată de asociaţia Tăşuleasa Social.
Maratonul Via Maria Theresia este o competiție de alergare montană și parte integrantă a proiectului cu acelaşi nume – cel mai mare proiect al asociaţiei Tăşuleasa Social: „a fost un proiect solicitant, pe care nu ştiu câte organizaţii din ţară l-ar fi putut duce la bun sfârşit. Faptul că noi am reuşit acest lucru face dovada maturităţii la care a ajuns Tăşuleasa Social” spune Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Tăşuleasa Social.
„Cred că, în parte, această maturizare se datorează chiar proiectului Via Maria Theresia, pentru că a lucra timp de 3 luni pe munte, a mobiliza peste 250 de voluntari, a căra sute de stâlpi şi a curăţa kilometri întregi de drum, ne-a călit şi ne-a unit în acelaşi timp. Ne bucurăm că eforturile noastre au fost apreciate şi suntem încrezători că vor mai fi şi alte ediţii ale maratonului Via Maria Theresia” mai completează acesta.
La cea de-a doua ediție a evenimentului vor participa aproximativ 700 de sportivi și va cuprinde: Semimaraton (21,8 km, diferență de nivel: aproximativ 700 m ), Maraton (42,195km, diferență de nivel: 1671 m+), Mountain bike (42,195km, diferență de nivel: 1671 m+ ), Drumeție (4 trasee turistice pe poteca Via Maria Theresia).
Pentru ediția din acest an organizatorii au introdus o probă nouă care se adresează alergătorilor montani de cursă lungă: ultra-maraton (81 km, diferență de nivel: 4700 m+).
Startul probelor sportive se va da la Fosta Exploatare Minieră de sulf, din Parcul Național Călimani, judeţul Suceava, iar sosirea va fi la Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud.
Astfel, participanţii vor parcurge drumul care de sute de ani face legătura între Bucovina şi Transilvania, pe sub vârfurile munţilor Călimani.
Datorită acestei treceri dintr-o provincie istorică în alta, traseul nu este unul de circuit, ceea ce presupune din partea organizatorilor eforturi logistice considerabile.
Organizatorii au pus la dispoziţia drumeţilor mai multe maşini militare şi 6 ghizi, pe trei segmente diferite de traseu, de lungimi crescătoare (5-11 km), cu scopul de a le trezi interesul pentru mişcare în natură şi pentru această potecă tematică cu poveştile ei din istorie.
Evenimentul se va încheia la Cantonul Silvic Tihuţa Colibiţa cu festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi de la fiecare probă, respectiv categorie. Valoarea totală a premiilor se ridică la 25.000 lei.
Maratonul Via Maria Theresia este realizat în colaborare cu Parcul Național Călimani, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Ocolul Silvic Tihuța Colibița, Salvamont Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava, Primăriile Prundu-Bârgăului, Tiha și Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Suceava, Inspectoratul de Poliție Bistrița-Năsăud, Inspectoratul de Jandarmi Bistrița-Năsăud, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
De asemenea, la manifestări participă și voluntarii Crucii Roșii, filiala Bistrița-Năsăud, cu 11 voluntari și trei medici, pregătiți special în acordarea primului ajutor.