Încă un manual pentru elevii de gimnaziu – graţie unui proiect deja cunoscut pe meleagurile Transilvaniei şi nu numai! Manualul cuprinde desene spectaculoase şi informaţii captivante despre istoria, civilizaţia, personajele, monumentele şi întâmplările dramatice sau fericite care au marcat viaţa bistriţenilor.
„Este deja un proiect cunoscut peste tot în Transilvania şi nu numai! Este dedicat unei comunităţi care, pe vremea când eram elev la Liceul Liviu Rebreanu, avea 20.000 de locuitori. Azi are aproape 80.000. Acestei comunităţi îi eram datori. Sunt oameni veniţi de pretutindeni şi merită să ştie în ce oraş trăiesc, care este trecutul acestui oraş, care sunt valorile şi valenţele acestui oraş. Fie că e vorba de personaje, de monumente, de tradiţii, evenimente triste sau bucuroase, de instituţii extrem de valoroase care au stat la baza existenţei de sute de ani a acestui oraş”, a subliniat conf univ. dr. Gheorghe Mândrescu invitat să prezinte manualul Cultură şi civilizaţie la Bistriţa.
„A fost o datorie sfântă să facem acest lucru, în 1949 când am început eu şcoala aici, aceste lucruri nu se ştiau şi nici nu se studiau la şcoală”, a mai spus profesorul universitar.
Totul a început acum câţiva ani, graţie Asociaţiei de Părinţi de la Şcoala Gimnazială Nr 1 din Bistriţa care a conceput o carte – „Colorează Bistriţa” – pentru toate grădiniţele şi elevii claselor pregătitoare din oraş. Proiectul a evoluat, iar autorii şi iniţiatorii lui – Vasile Duda, Nicoleta Toma, Corneliu Gaiu şi Gunter Klein – au reuşit să propună bistriţenilor şi un manual pentru ciclul primar care s-a dezvoltat ulterior într-un manual pentru ciclul gimnazial.
Proiectul va fi complet atunci când va apărea şi manualul despre Bistriţa destinat elevilor de liceu – a precizat Ovidiu Creţu, prezent alaltăieri la lansarea volumului.
Manualul conţine câteva spectaculoase desene realizate de Viorel Gorgan, căruia trebuie să-i mulţumim pentru sprijin, aşa cum merită mulţumiri şi arhitecţii din oraş care au contribuit la realizarea lui, dar şi Raluca Judeţ, Ana Scurtu sau Tudor Codreanu – elevi care au absolvit Liceul de artă „Corneliu Baba” din Bistriţa şi care au realizat de asemenea, ilustraţii absolut minunate pentru manual - a precizat Vasile Duda.
Nicoleta Toma, de la Şcoala Gimnazială Nr 1 din Bistriţa şi coordonatoarea proiectului a recunoscut că s-a muncit mult şi cu mult mult drag. „Stimaţi dascăli, stimaţi părinţi – îndrumându-i pe elevi să studieze acest manual – îi îndrumaţi să-şi cunoască trecutul, să-şi preţuiască prezentul şi să-şi pregătească viitorul…”.
Cartea pentru ciclul gimnazial, Cultură şi civilizaţie la Bistriţa a fost elaborată în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale şi în baza unei programe opţionale aprobate de Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud în anul 2015.
Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud recomandă utilizarea acestui material în cadrul opţionalului „Bistriţa - Cultură şi civilizaţie locală” de la nivelul claselor a VI-a, a VII-a şi a VIII-a.
Manualul se poate descărca gratuit de pe site-ul Liceului de arte „Corneliu Baba".