Adrian Florin Chereji, primul primar al Bistriței de după `89, este revoltat pe proiectul privind amenajarea pârtiei de schi din Wonderland, proiect extrem de important pentru primarul Ovidiu Crețu. Pentru că nu a reușit să convingă CL să se răzgândească, Chereji a sesizat Curtea de Conturi.
Deși recunoaște că este un schior împătimit și că s-ar bucura dacă ar exista o pârtiei de schi lângă Bistrița, Adrian Florin Chereji, care a înființat și Asociația Bistrița Civică, încearcă cu orice ocazie să îi arate primarului Ovidiu Crețu că investiția în pârtia de schi este una uriașă și că nimeni nu este tras la răspundere pentru pagubele pe care le face bugetului local.
Încă din luna decembrie Florin Chereji a cerut consilierilor locali ai municipiului Bistrița și primarului Ovidiu Crețu să reanalizeze investiția "Pârtie de schi în complexul Wonderland”, lucrarea fiind scoasă la licitație pentru o sumă de 27.000.000 de lei
„În cazul în care se va contracta această lucrare conform caietului de sarcini publicat în SEAP, veți fi răspunzători pentru că cheltuială de circa 3 milioane de lei pe an din bugetul local în următorii 10 ani" scria Florin Chereji într-o scrisoare deschisă, în care făcea un ultim apel la rațiunea consilierilor locali ai municipiului Bistrița înainte de a cere ample controale de la Curtea de Conturi.
În aceeași scrisoare susținea că studiul de fezabilitate pentru amenajarea pârtiei de schi din Wonderland este greșit, firma care l-a elaborat nefiind una de specialitate.
„Cheltuielile de întreținere și operare vor fi mai mari decât cele prevăzute, astfel că în final pierderea anuală pe care bugetul local va trebui să o suporte va fi mai mare de 3 milioane de lei/an. Între riscurile luate în considerare, din acest studiu de fezabilitate lipsește cel mai important: schimbarea climatică! Dacă ar fi studiat documentația de specialitate, firma de consultanță ar fi aflat de regula celor 100 de zile pentru a putea fi eficientă o pârtie de ski. O stațiune elvețiană de schi este fezabilă dacă în 7 din 10 ierni un strat de zăpadă de 30-50 cm este disponibil pentru schi cel puțin 100 de zile între 1 decembrie și 15 aprilie!" susținea Chereji care spera la vremea respectivă că „apelul meu să fie luat în considerare de Consilul local al municipiului Bistrița! Le aduc aminte consilieri locali că au jurat cu mâna pe biblie, la investirea în funcție ...”să fac cu bună credință tot ceea ce îmi stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Bistrița așa să-mi ajute Dumnezeu! Crearea unei găuri anuale de circa 3 milioane de lei în bugetul local pe următorii 10 ani numai spre binele locuitorilor municipiului Bistrița nu este! Cu acești bani s-ar putea face multe lucruri utile pentru bistrițeni" încheia scrisoarea către aleșii locali Florin Chereji.
Apelul lui nu a avut în însă niciun rezultat!
Chiar în ultima ședință a Consiliului Local Bistrița din luna decembrie Florin Chereji anunțat că asociația pe care o conduce va sesiza Curtea de Conturi vizavi de suma uriașă alocată pentru pârtia de schi. Zis și făcut!
În 16 ianuarie Asociația Bistrița Civică a depus o sesizare la Camera de Conturi Bistrița-Năsăud „privind risipa de bani cu acest proiect, în virtutea faptului că pe lângă atribuții de control privind legalitatea cheltuirii banilor publici au și atribuții de urmărire a economicității, eficacității și eficienței utilizării fondurilor publice”.
Au trecut două săptămâni de atunci și deocamdată nu s-a primit niciun răspuns de la Curtea de Conturi.
Florin Chereji susține că problema cea mai mare este faptul că aleșii „nu au răspundere personală pentru pagubele pe care le fac bugetului local. Ar trebui să răspundă în solidar, cu municipalitatea la pierderile ce rezultă din aceste investiții păguboase. Rambursarea creditului ar trebui să nu mai fie garantată numai cu veniturile bugetului local ci și cu averea aleșilor locali, care votează pentru astfel de alocări bugetare” mai susține fostul primar al Bistriței supărat pe cei care au votat acest proiect la comandă.
În tot acest timp, municipalitatea continuă evaluarea celor patru oferte primite pentru amenajarea pârtiei de ski cu care este dispusă se cheltuie 27.323.439 de lei