În vârstă de doar 18 ani şi membru activ în Asociaţia Bistriţa Medievală, Raul Gălan şi-a îmbrăcat costumul de herald, asumându-şi pentru ziua de astăzi, rolul de ghid în interiorul cetăţii medievale construite pe pietonal. Tânărul sună dintr-un clopoţel special, semn că turul cetăţii poate să înceapă pentru cei mai curioşi bistriţeni.
De la orele prânzului, cetatea de lemn montată pe pietonalul Liviu Rebreanu are şi un ghid: tânărul Raul Gălan s-a îmbrăcat în straie de epocă şi este pregătit să explice turiştilor curioşi cel mai mic detaliu legat de vechea cetate a Bistriţei.
„Heraldul cetăţii avea datoria să cunoască toate blazoanele şi însemnele curţilor nobiliare, el purta diverse tratative cu acestea şi era, practic, echivalentul unui ministru de externe al zilelor noastre” a explicat Raul Gălan, adăugând că tot heraldul se ocupa şi de anunţarea diferitelor evenimente cu caracter comunitar în cetate.
„Este pentru prima oară când se reconstruieşte o cetate în cadrul unor serbări medievale, în România şi, ce este mai interesant – e faptul că cetatea este o replică fidelă: erau 10 turnuri de apărare şi trei porţi pentru a pătrunde în cetate. Poarta Spitalului era singura care se putea deschide pe timpul nopţii. Cei care doreau să intre în cetate erau obligaţi să sune şi ei dintr-un clopoţel iar străjerii îi deschideau, dacă îl recunoşteau...” mai povesteşte Raul Gălan.
Cel care l-a instruit pe tânărul herald în legătura cu istoria veche a Bistriţei este istoricul de artă Vasile Duda. Acesta i-a amintit heraldului să le povestească bistriţenilor şi despre faptul că zidurile şi turnurile cetăţii au fost dărâmate în urma unui mare incendiu, din cauza căruia bistriţenii au suferit mari pierderi materiale şi umane: atunci, zidurile cetăţii care i-au apărat odinioară au fost cele care i-au împiedicat pe bistriţeni să-şi salveze bunurile şi vieţile.
Nu este prima întâlnire a tânărului cu istoria, căci Raul Gălan este un pasionat al acestei discipline: anul trecut, Raul a câştigat premiul I la Olimpiada Naţională de Istorie.