Zilele trecute, o bucată de beton se prăbuşea, cu un zgomot asurzitor pe caldarâm, în zona Sugălete, provocând o spaimă de nedescris trecătorilor care au asistat la eveniment. Între timp, cei care sunt responsabili de clădire au marcat spaţiul mai adecvat. Dar nu pot mişca niciun deget când vine vorba de reparaţii…
„Am anunţat toate autorităţile, au venit de la Inspecţia în Construcţii, au venit de la Primărie, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu, au făcut poze, au evaluat situaţia… Nu ne dăm seama cum s-a putut întâmpla una ca asta… Pur şi simplu s-a rupt piatra din zid şi s-a prăbuşit. Nu suntem specialişti în construcţii, aşa că nu ne putem da cu părerea… Am delimitat zona mai bine, ca să nu fie expus nimeni pericolului. Dar nu putem face niciun pas fără aprobare şi documente de la Ministerul Culturii, de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu. Este o clădire monument istoric foarte important şi nu avem voie să intervenim în niciun fel”, au explicat reprezentanţii magazinului de Electrice din Sugălete – responsabili de bucata de piatră de câteva zeci de kilograme care a căzut zilele trecute pe trotuar.
Proprietarii au povestit că şi anul trecut clădirea s-a aflat în reparaţii, la etajul superior, pentru că apa începuse să se infiltreze în pereţi şi într-un stâlp de susţinere. Nici atunci, însă, reparaţiile nu au fost posibile fără avize speciale de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu, reprezentantul Ministerului Culturii în Bistriţa. „Au venit de câteva ori şi doi profesori universitari de la Cluj, singurii care au împuternicire să semneze pentru asemenea reparaţii speciale, din câte am înţeles, şi atunci am depus un dosar şi am aşteptat să primim toate aprobările”, au mai spus cei de la magazinul care au închiriat clădirea.
Mai multe despre accidentul din zilele trecute puteţi reciti accesând linkul de mai jos:
La un pas de TRAGEDIE: O placă de beton de câteva zeci de kilograme a căzut de pe o fațadă din zona Sugălete!
Ansamblul Sugălete este unul dintre cele mai importante obiective istorice și turistice din Bistrița şi cel mai lung șir de imobile medievale cu arcade la parter din România. Este un complex de 13 clădiri care datează din secolul XV, fiind una dintre cele mai tipice construcții renascentiste din Transilvania.
„Puţine sunt locurile din oraşul Bistriţa care să fie atât de încărcate de istorie ca ansamblul Sugălete. Complexul cuprinde pe latura de Nord a Pieţei Centrale, treisprezece clădiri, construcţii gotice, locuinţe ale unor meşteri şi negustori bistriţeni. Complexul a fost construit la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul secolului al XV-lea şi a fost reconsolidat în mare parte după anul 1457, când un incendiu devastator a distrus o parte din construcţiile de lemn ale oraşului. Aspectul construcţiilor care îl alcătuiesc a rămas aproape neschimbat din perioada anilor 1480-1550. Astfel, o serie de clădiri din şirul Sugălete păstrează încă în arhitectura lor elemente gotice. Altele au fost transformate, dobândind de-a lungul veacurilor elemente ale renaşterii, baroc sau neoclasice. Cele mai vechi datează din ultimele decenii ale secolului al XV-lea ilustrând o etapă interesantă în evoluţia aspectului edilitar al oraşului medieval: apariţia primelor case cu etaj", explică municipalitatea într-o postare pe site-ul instituției.