Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  256 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



SUGĂLETE: Au delimitat zona în care s-a prăbuşit o bucată de piatră din perete, dar încă nu se pot apuca de reparaţii

16/02/2016 16:33:33 Ioana BRADEA  
Zilele trecute, o bucată de beton se prăbuşea, cu un zgomot asurzitor pe caldarâm, în zona Sugălete, provocând o spaimă de nedescris trecătorilor care au asistat la eveniment. Între timp, cei care sunt responsabili de clădire au marcat spaţiul mai adecvat. Dar nu pot mişca niciun deget când vine vorba de reparaţii…

Am anunţat toate autorităţile, au venit de la Inspecţia în Construcţii, au venit de la Primărie, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu, au făcut poze, au evaluat situaţia… Nu ne dăm seama cum s-a putut întâmpla una ca asta… Pur şi simplu s-a rupt piatra din zid şi s-a prăbuşit. Nu suntem specialişti în construcţii, aşa că nu ne putem da cu părerea… Am delimitat zona mai bine, ca să nu fie expus nimeni pericolului. Dar nu putem face niciun pas fără aprobare şi documente de la Ministerul Culturii, de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu. Este o clădire monument istoric foarte important şi nu avem voie să intervenim în niciun fel”, au explicat reprezentanţii magazinului de Electrice din Sugălete – responsabili de bucata de piatră de câteva zeci de kilograme care a căzut zilele trecute pe trotuar.

Proprietarii au povestit că şi anul trecut clădirea s-a aflat în reparaţii, la etajul superior, pentru că apa începuse să se infiltreze în pereţi şi într-un stâlp de susţinere. Nici atunci, însă, reparaţiile nu au fost posibile fără avize speciale de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu, reprezentantul Ministerului Culturii în Bistriţa. „Au venit de câteva ori şi doi profesori universitari de la Cluj, singurii care au împuternicire să semneze pentru asemenea reparaţii speciale, din câte am înţeles, şi atunci am depus un dosar şi am aşteptat să primim toate aprobările”, au mai spus cei de la magazinul care au închiriat clădirea.

Mai multe despre accidentul din zilele trecute puteţi reciti accesând linkul de mai jos:

La un pas de TRAGEDIE: O placă de beton de câteva zeci de kilograme a căzut de pe o fațadă din zona Sugălete!

Ansamblul Sugălete este unul dintre cele mai importante obiective istorice și turistice din Bistrița şi cel mai lung șir de imobile medievale cu arcade la parter din România. Este un complex de 13 clădiri care datează din secolul XV, fiind una dintre cele mai tipice construcții renascentiste din Transilvania.

Puţine sunt locurile din oraşul Bistriţa care să fie atât de încărcate de istorie ca ansamblul Sugălete. Complexul cuprinde pe latura de Nord a Pieţei Centrale, treisprezece clădiri, construcţii gotice, locuinţe ale unor meşteri şi negustori bistriţeni. Complexul a fost construit la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul secolului al XV-lea şi a fost reconsolidat în mare parte după anul 1457, când un incendiu devastator a distrus o parte din construcţiile de lemn ale oraşului. Aspectul construcţiilor care îl alcătuiesc a rămas aproape neschimbat din perioada anilor 1480-1550. Astfel, o serie de clădiri din şirul Sugălete păstrează încă în arhitectura lor elemente gotice. Altele au fost transformate, dobândind de-a lungul veacurilor elemente ale renaşterii, baroc sau neoclasice. Cele mai vechi datează din ultimele decenii ale secolului al XV-lea ilustrând o etapă interesantă în evoluţia aspectului edilitar al oraşului medieval: apariţia primelor case cu etaj", explică municipalitatea într-o postare pe site-ul instituției. 

2424 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro