Crescătorii de animale care solicită subvenții de la APIA au cel mai mult de așteptat după acordarea acestora. Procesul este anevoios, iar de multe ori, subvențiile nu sunt acordate integral din cauza lipsei crotalului. Unii fermieri au fost încurajați să depună contestații, de vină fiind... birocrația.
În 2017, aproape 32.000 de fermieri au solicitat subvenții de la APIA. Valoarea subvențiilor acordate s-a ridicat la 78 milioane euro.
Conform conducerii instituției, cele mai greoaie procese de acordare a subvenției sunt în cazul crescătorilor de animale.
„Pentru acordarea de subvenții crescătorilor de animale, procesul e mai complicat. Cererea se depune la APIA, însă verificările se fac de către Autoritatea Sanitar Veterinară și Direcția Sanitar Veterinară. Abia apoi se comunică la APIA pentru acordarea subvențiilor”, a explicat Emil Scurtu, directorul APIA BN.
Totodată, crescătorii de animale au cel mai mult de pierdut, când vine vorba de acordarea subvențiilor. Una din marea problemă, care trage greu la suma ce se acordă, e crotalul.
„Problema e că atunci când se fac verificările pentru acordarea subvențiilor, se verifică dacă animalele au crotali în ambele urechi. Lipsa crotalilor atrage o sancțiune de 5 la sută din valoarea subvenției, în primul an, 10 la sută în al doilea... și așa mai departe. Pe lângă sancțiunea respectivă, fermierul nu mai primește bani nici pentru animalul respectiv”, a explicat Emil Scurtu.
Fermierii sunt obligați ca atunci când un animal își pierde crotalul, să completeze un formular prin care să solicite emiterea unui nou crotal. De multe ori însă, până la primirea unui nou crotal, trece timp îndelungat și omul pierde din subvenții.
„De multe ori au fost cazuri în care fermierii au fost sancționați și au pierdut bani din cauza lipsei crotalilor. Doar că ei aveau completat formularul dar însă nu le ajunsese crotalul. Pe acești fermieri i-am încurajat să facă contestație și sperăm să aibă câștig de cauză. Nu e vina lor că lucrurile se mișcă încet”, a conchis directorul APIA.