În data de 28 noiembrie 2014, ora 14, Palatul Copiilor a ieşit din nou în lume. În colaborare cu Liceul de Arte Corneliu Baba şi sub îndrumarea profesoarelor Andreei Gal-Târziu, Diana Morar şi Ionela-Silvia Nuşfelean s-a desfăşurat „Poezia de toamnă sub umbrelă europeană”.
La Liceul de Arte, sediul de pe Independenţei, s-a derulat un atelier literar şi artistic, pe următoarea structură: mesaje de prietenie; ştafeta lirică din opera poeţilor: Ana Blandiana, Andreea Gal, Mircea Muthu, Mirela Orban, Viorel Mureşan, Rainer Maria Rilke şi Veronica Ştir; „dans (blandian) în ploaie”; lansări inedite: Poezia Părinţilor şi „Sub arcade, secunda” de Mirela Orban.
Mesajele de prietenie au fost scrise în prealabil, fiind schimbate în cadrul activităţii. Copiii şi-au făcut noi prieteni şi au oferit dedicaţii inspirate.
Ştafeta lirică s-a desfăşurat sub mini-umbreluţa finuţă a Arianei Mocanu, toate persoanele fiind provocate să citească şi să transmită un gând poeţilor extraşi, chiar şi domnul director al Liceului de Arte, Retegan Macedon, şi doamna inspector de specialitate, Eniko Gal Păvălug, care au intervenit şi la începutul activităţii, opinând favorabil despre această colaborare. O altă umbrelă fermecătoare, cu picuri, realizată de Beatrice Imbroaie, se plimba nestingherită, punctând colorat momentele.
Poezia părinţilor a fost scrisă în cadrul Toamnei Muzicale 2013. Părinţii au avut şansa de a fi lansaţi, o altă oportunitate oferită în cadrul Festivalului Naţional al Şanselor Tale. Atelierul a fost totodată sub cupola Festivalului Naţional Ana Blandiana şi a Proiectului Comenius „Să unim Europa printr-un fir muzical”, proiecte importante care au fost şi diseminate.
„Sub arcade, secunda” de Mirela Orban i-a adus autoarei o surpriză: o elevă (care preferă să rămână anonimă) a făcut o scurtă recenzie a cărţii acesteia. Poeta ne-a citit cel mai recent poem al său „Cum să solfegiezi sau despre oameni pe stradă”, scris special pentru noi. Mesajul său liric a avut un PS: „Lăsaţi-vă sufletele să cânte! O să vedeţi câte suflete asemeni vouă vi se vor alătura”.
„Dansul (blandian) în ploaie” s-a desfăşurat pe final, ca un ultim pas al demersului, fiind executat de eleva Simina Bălan, care s-a descurcat exemplar. Semnele de prietenie vor ajunge şi la Brăila, unde, în cadrul Festivalului Ana Blandiana, Micii Blandieni au fost invitaţi, în acest an şcolar să fie parteneri.
Deşi doamna profesoară Andreea Gal-Târziu nu a putut fi prezentă efectiv, din motive obiective, ne-a trimis/ oferit fructe europene, un pseudo-afiş şi o umbrelă (reală) mov, în formă de pisicuţă, dăruită Palatului de un reprezentant special.
În concluzie, activitatea a fost un succes, o oportunitate de colaborare şi de socializare între elevi, părinţi, profesori, poeţi. Pe umbreluţe artistice de poezie, mesajele de prietenie curg.
Ioana Ilinca Moldovan, clasa a VIII-a
Jurnalism, Palatul Copiilor Bistriţa