Bogdan Mureşan, liceanul orb din Bistriţa care a participat anul trecut la cursurile de vară pentru flaut a revenit şi anul acesta. Mai mult, el a urcat chiar şi pe scena Sinagogii, astă seară, impresionând până la lacrimi audienţa. Cursurile de flaut coordonate de Ana Ioana Oltean s-au încheiat astă seară cu un concert emoţionant.
Dacă anul trecut, cursurile de vară pentru flaut se bucurau de un singur cursant amator – Bogdan Mureşan – în acest an numărul celor care şi-au dorit să înveţe să cânte la flaut a crescut simţitor. “Am avut 4 cursanţi amatori care s-au înscris, printre care şi Bogdan Mureşan care a progresat foarte mult, a ajuns să cânte foarte curat şi muzical, ne-au dat lacrimile tuturor ascultându-l” a mărturisit Ana Ioana Oltean pentru Bistriţeanul.ro.
Vizibil încântată şi mulţumită de reuşita acestei ediţii, Ana Oltean a mai povestit că este foarte încântată şi de succesul pe care l-a avut forumul profesorilor – un proiect nou în cadrul acestor cursuri, propus de muziciana stabilită în Elveţia. “Am fost 11 profesori participanţi la forum, am dezbătut pe larg o grămadă de probleme legate de învăţământul muzical în România, am venit cu metode de studiu din Occident, am încercat să găsim soluţii pentru problemele legate de relaţia elev – profesor care trebuie să decurgă fără frică şi fără ierarhii – ci pur şi simplu ca de la om la om...” a mai povestit Ana Ioana Oltean.
Una dintre problemele stringente ale sistemului de învăţământ în Bistriţa şi în România în general – consideră Ana Ioana Oltean – este lipsa de informaţie cu care se confruntă profesorii de muzică sau metodologia şi programa şcolară foarte învechite. “Dacă am vrea să recomandăm unui elev foarte talentat să studieze flautul, nu avem voie, potrivit legii, mai devreme de clasa aV-a! Se consideră că nu ar fi sănătos, însă acest argument este total fals şi depăşit...”
Alina Frensis Ostace, din Bistriţa, este o altă participantă la cursurile de flaut ale Anei Oltean. La cei 31 de ani ai săi, Alina Ostace s-a încumetat să înveţe flautul, deşi nu a avut până acum nimic de-a face cu acest instrument. “Ni s-au pus la dispoziţie instrumente şi partituri, am primit chiar şi un flaut în custodie... Eu credeam că voi învăţa doar să suflu în flaut câteva note. Spre surprinderea mea, din a treia zi am învăţat deja mici melodii. Aş vrea să particip şi anul viitor. Este impresionantă legătura care se stabileşte între elevii şi profesori acestor cursuri şi prietenia cu care ne alegem toţi...”
Claudia Pană (22 de ani) a venit tocmai din Elveţia, unde îşi face studiile, pentru a participa la cursurile de flaut din Bistriţa. “În mod deosebit îmi place la aceste cursuri atmosfera fără tensiuni şi fără stres şi profesorii care emană multă energie pozitivă şi care n-au insistat să cântăm aşa cum au considerat ei că este bine ci exact cum am simţit noi. Ne-au încurajat foarte mult libertatea de exprimare ca artist, pe scenă...” a povestit Claudia Pană, care a participat la ultimele trei ediţii ale cursurilor de vară iar în acest an a fost şi profesoară pentru debutanţii într-ale flautului.
În această seară, cursurile de flaut ajunse la ediţia a VIII-a s-au încheiat, pe scena Sinagogii cu un concert emoţionant susţinut de cei peste 30 de participanţi la proiect.