La inițiativa viitorului etnolog bistriţean Iosif Ciunterei – Casa Ethnos din Șintereag a găzduit ieri o întâlnire a studenților de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din UBB Cluj-Napoca cu tradițiile din Bistrița-Năsăud. „Florile Dumitrene”, conduse de Dina Simion şi ceterașul satului, Dumitru Cilica, i-au vrăjit pe clujeni
Studenții Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca au fost însoțiți de prof. univ.dr. Marinela Ghereș și au poposit până ieri la Casa Ethnos: s-au familiarizat cu diverse meșteșuguri și tradiții ancestrale ale bistrițenilor.
Manifestarea s-a bucurat de sprijinul directorului Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, Alexandru Uiuiu, prezent şi el la întâlnirea cu studenţii.
Nu au lipsit nici artiștii Ansamblului „Flori Dumitrene” condus de Dina Simion, împreună cu ceterașul satului, Dumitru Cilica, iar interpreta de folclor Alina Ceuca, alături de mama sa, Genuca Ceuca, au adus în atenția celor prezenți tradiții și meșteșuguri specifice Văii Sălăuței - cum ar fi, spre exemplu, spectaculoasa împletitură lată.
„Prin organizarea acestei manifestări ne dorim să insuflăm tinerilor dragostea pentru obiceiuri și tradițiile ancestrale din vatra satului românesc. Este o întâlnire între generații, tradiții și meșteșuguri versus tehnologia modernă. Astfel ne dorim să creăm o punte între generații, dar și între satul românesc de altădată și așezările urbane de azi. Dorința noastră este completată de intenția de a deschide tinerilor noi orizonturi și de a le arăta că, în România, există și un alt mod de viață bazat pe frumos și simplitate...”, a precizat tânărul etnolog Iosif Ciunterei.
Marinela Gheres, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a rămas uimită de locurile minunate, oamenii vrednici şi omenia de care a avut parte: „Toate la Sintereag, în Judeţul Bistrița-Năsăud, la Casa «Ethnos»". Am pus bun început unei noi colaborări şi am cunoscut meșteri populari, iubitori şi păstrători de tradiții şi obiceiuri străvechi, profesori, culegători şi interpreți de folclor. Am înnoptat într-un muzeu viu! Mulţumim gazdelor noastre dragi şi tuturor celor implicați în realizarea acestei experiențe inedite!”, a transmis profesoara universitară.
Mai multe despre Iosif Ciunterei şi iniţiativele sale deosebite - dar şi despre minunea de casă Ethnos de la Şintereag - puteţi citi accesând linkurile de mai jos:
Obicei care a dispărut acum un secol, reconstituit în comuna lui Coșbuc, cu urmașii poetului și cu prima mireasă din Nunta Zamfirei
Un student bistrițean, la un pas să schimbe legislația care face aproape imposibilă cultivarea cânepii
VIDEO: Prima expoziţie de pictură în istoria Şintereagului!
ŞINTEREAG. Cerul şi râul. Întâlnirea cu un meteorit la Bistriţa (FOTO / VIDEO)