Direcţia de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, celebrează în data de 17 mai 2014 Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 17 mai - 27 mai 2014 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.
Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi şi o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă.
Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. Din iunie 2013 Asociația Medicală Americană a recunoscut obezitatea ca boală. Conform OMS, prevalenţa obezităţii s-a dublat începând cu anul 1980 până în prezent. În 2008, la nivel internațional, peste 1,4 miliarde de adulţi cu vârsta peste 20 de ani erau supraponderali.
Dintre aceştia, peste 200 de milioane de bărbaţi şi aproape 300 de milioane de femei erau obezi. Peste 30 milioane de copii cu supragreutate trăiesc în țările în curs de dezvoltare și 10 milioane în cele dezvoltate. Datele OMS din 2013 arată că în Europa prevalența supragreutății este între 40-59,9% la adulții de 20 de ani și peste.
Obezitatea la copii este o afecțiune pe termen lung, asociată cu alte afecțiuni, cum ar fi cele endocrinologice, ortopedice, psihologice, iar unele încă neidentificate.
Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii ZEIO pentru anul 2014 se referă la prevenirea apariţiei obezităţii în rândul tinerei generaţii. Scopul campaniei este informarea populației și a factorilor de decizie privind riscurile obezității la tineri și educarea tinerei generații prin eforturi conjugate pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, în special referitor la alimentația sănătoasă și activitatea fizică.
Sloganul campaniei este „Puternici pentru viață”. Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă ce pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos.
Obiectivele acestei campanii sunt:
1. Conştientizarea populației și actorilor implicați referitor la riscurile instalării obezității din perioada copilăriei.
2. Informarea privind situația actuală și de perspectivă a prevalenţei obezităţii în rândul copiilor şi adulţilor.
3. Acțiuni conjugate, eficiente, în vederea reducerii numărului de copii și tineri cu exces de greutate
Prin activităţile derulate și anume activități de educare în grădinițe și clasele primare, afișaj vizual stradal, distribuire materiale IEC în zone cît mai diferite ale orașului, informații extrem de diverse în format electronic (www.facebook.com/promovarea.sanatatiibn, http://dspbn.bistrita.ro/) dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii la copil şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.
Director Adj. de Programe de Sanatate,
Dr. Doina Petri