Plouă torențial la Bistrița de câteva ore, nu mai aveți cum să ieșiți la joacă în zăpadă, așadar vă propunem să aruncați o privire asupra unei cărți extraordinare despre arta ospitalității și a comportamentului desăvârșit pe care Librăriile Aletheia și Bistrițeanul.ro v-o oferă cadou. Pentru cei care nu-și refuză plăcerea de a deveni mai buni.
Comportamentul public nu este o chestiune de politețe sau de rafinament. Felul în care te porți cu tine și cu ceilalți este o reflectare a gradului de respect sau înțelegere față de ai tăi și față de lume – scrie ASR Principele Radu al României în cartea „Eticheta regală”, un splendid volum pe care Librăriile Aletheia și Bistrițeanul.ro vi-l oferă cadou spre lectură într-o asemenea duminică ploioasă care merită încheiată citind...
„Comportamentul celor cu răspunderi în viața publică are o importanță în plus: de felul în care te plasezi în raport cu ceilalți depind reputația, respectabilitatea și eficacitatea unei instituții întregi. Predictibilitatea comportamentului instituțional sau public nu este apanajul mediocrilor, ci calitatea necesară pentru a fi respectat în mod natural. Creativitatea și talentul se pun în slujba regulilor, nu regulile în slujba imaginației” scrie în prefața volumului ASR Principele Radu al României care adaugă că această carte nu reprezintă un manual de stil - ci un fel discret de a ne pune oglinda în față.
„Niciunul dintre noi nu s-a născut cu eticheta în sânge. Nu este o rușine ori o crimă faptul că greșim în comportamentul față de noi înșine, față de ai noștri sau față de societate. Rușine este să nu deschizi paginile unei astfel de cărți și să te încăpățânezi să crezi, în ciuda evidenței, că ai dreptate, refuzând să devii mai bun...” subliniază ASR Principele Radu.
Cartea „Eticheta regală” a fost scrisă de Sandra Gătejeanu Gheorghe și nu se dorește a fi „o etalare de lux și de excentricitate într-o lume care are altceva mai bun de făcut decât să se îmbrace precum străbunicii. Nimeni, nici tânărul în blugi cu iPad în rucsac, nici demnitarul cu costum gri care și-a lăsat la garderobă servieta, nu scapă emoției și mirajului unei mese impecabil prezentate, în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta sau în Sufrageria de Stat de la Castelul Peleș...” mai scrie ASR Principele Radu al României care îi asigură pe cititori că impactul acestor săli este indescriptibil și el inundă inima și mintea musafirilor cu istorie, mândrie și demnitate.
Uneori, din cauza emoțiilor, invitații la evenimentele regale uită regulile de protocol impuse de eticheta regală: „Nu o dată s-a întâmplat ca doamnele, fâstâcindu-se la vederea membrilor Familiei Regale, să nu facă reverență sau, din prea multă prudență, încercând s-o execute cât mai corect, să se împiedice” scrie Sandra Gătejeanu Gheorghe, amintind că în 2011, cu ocazia vizitei Reginei Elisabeta a II-a în Australia (țară a cărei Regină este) – primul-ministru de atunci, Julia Gillard, a refuzat să facă reverența de rigoare atunci când a întâmpinat-o pe Suverană la Canberra.
Uneori, chiar și liderii lumii încalcă protocolul, voit sau nu. De pildă, Papa Francisc I, șeful statului Vatican și liderul a peste 1,2 miliarde de catolici, s-a înclinat la întâlnirea cu Regina Rania a Iordaniei, deși protocolul cere ca vizitatorii să se încline atunci când îl întâlnesc la Sfântul Scaun.
„Președintele SUA, Barack Obama, a fost criticat atunci când, la întâlnirea cu Împărații Japoniei, a salutat aplecându-se la aproape 90°. Protocolul Statelor Unite precizează că un șef de stat nu trebuie să salute făcând o plecăciune. Pe de altă parte, protocolul Imperial nu permite ca un astfel de salut să fie însoțit de o strângere de mână” mai scrie autoarea.
Fumatul în prezența membrilor Familiei Regale este considerat o impolitețe. Tot în prezența acestora, în nicio împrejurare (publică, oficială sau particulară) nu este de dorit folosirea telefonului mobil.
Nu se cuvine să-i atingem pe membrii Familiei Regale sau să-i îmbrățișăm. Poate cea mai cunoscută gafă a fost cea făcută de Michelle Obama, cu ocazia vizitei președintelui SUA la Londra, în 2009, atunci când, în cadrul unei recepții de la Palatul Buckingham, a îmbrățișat-o pe Regină - povestește Sandra Gătejeanu Gheorghe.
Pentru a intra în posesia acestei cărți, nu trebuie decât să răspundeți la întrebarea „Ce înseamnă pentru voi un comportament public desăvârșit? Unde ați întâlnit așa ceva în Bistrița...?”
Vă așteptăm răspunsurile pe adresa redactia@bistriteanul.ro, până în 17 ianuarie, urmând ca fericitul câștigător să fie anunțat duminica viitoare, pe 18 ianuarie.