Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a vizitat în această dimineață Secția de Oncologie a Spitalului Județean. Așa a aflat că zilnic 2,5 pacienți sunt diagnosticați cu cancer aici. Din fericire, spitalul are toată medicamentația oncologică necesară. Depistarea precoce ar fi soluția ideală - crede ministrul Bănicioiu.
Aflat în vizită în Bistrița-Năsăud, ministrul Sănătății nu a pierdut ocazia să verifice dacă anumite aspecte, problematice în alte județe, există și la Bistrița.
Astfel, în această dimineață, ministrul Nicolae Bănicioiu, însoțit de managerul Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud, dr. Mircea Gelu Buta, au făcut o vizită seției de Oncologie situată pe strada Alba Iulia.
Ministrul a vrut să verifice dacă aici există toată medicamentația oncologică de care pacienții diagnosticați cu cancer au nevoie.
"Am vrut să verificăm dacă programul funcționează și dacă într-adevăr domnul director are dreptate și aici nu lipsesc medicamente. Într-adevăr, am constatat că totul este în regulă cu citostaticele și, dincolo de grija medicilor, chiar mi-a plăcut atitudinea personalului medical. Programul funcționează foarte bine aici. Noi facem verificări periodice și rugămintea mea este ca și de acum încolo să fiți foarte atenți la genul acesta de programe vitale pentru supraviețuirea pacientului... Astăzi ne spunea doamna doctor Bindea, șefa secției de Oncologie, că descoperă 2,5 pacienți pe zi numai în Bistrița cu cancere. Vă dați seama ce înseamnă asta ca și tratament, ca și posibilități de tratament, dar și drama prin care trece pacientul... Una este să descopere un cancer în stadiu incipient și alta este să le descoperi în stadiul IV. Posibilitățile de reușită ale tratamentului sunt mult mai reduse de aceea cred ca acest consult preventiv obligatoriu trebuie explicat mai bine, nu trebuie văzut ca o corvoadă. Până când populația se va obișnui cu ideea, înseamnă ca o dată la doi ani să meargă la medic pentru un consult amănunțit și, credeți-mă, veți vedea cât de mult vor scădea pe anumite patologii" - a spus ministrul Sănătații, explicând totodată noul proiect legat de controalele medicale periodice, care ar putea deveni obligatorii.
Noutatea absolută a proiectului susținut de ministrul Bănicioiu este consultația de prevenție, care va fi separată de restul examinărilor și care se vrea a fi obligatorie pentru ca fiecare român să poate ști ce riscuri medicale are.
Consultația de prevenție presupune și un set de analize specifice, care să indice la fiecare grupă de vârstă dacă există vreo suferință.