Aveţi timp, până în 20 aprilie, să compuneţi un eseu în care să ilustraţi o secvenţă de istorie locală. Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai pune la cale un concurs de istorie, câştigătorii urmând să fie găzduiţi 2 zile la Cluj, unde vor participa la o serată studenţească, un workshop şi un tur al oraşului.
Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, împreună cu Asociaţia Studenţească PhiloHistoRiSs, organizează, în perioada 19-20 mai 2017, cea de a treia ediție a concursului de istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău″.
Concursul se adresează liceenilor din judeţele Cluj, Alba, Mureş, Sălaj, Hunedoara, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Maramureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna, Timiş, Oradea, Arad, Caraş-Severin. Acesta va consta în două probe: redactarea unei lucrări scrise şi prezentarea orală a acesteia. Eseurile trebuie să abordeze o temă de istorie locală.
Competiţia „Spune povestea locului tău” îşi propune diseminarea subiectelor ce aparţin disciplinei istorie şi istoriei locale, precum şi dezvoltarea perspectivelor de cercetare în acest domeniu, în rândul liceenilor.
„Ne dorim ca liceenii să se familiarizeze cu metodologia ştiinţifică, cu desfăşurarea unei sesiuni de comunicări, cu prezentarea şi discutarea lucrărilor, dar urmărim şi promovarea Facultăţii de Istorie şi Filosofie în rândul liceenilor şi familiarizarea elevilor cu viaţa studenţească” – precizează organizatorii.
Concursul urmăreşte, de asemenea, să promoveze descoperirea posibilităţilor de studiu si cercetare a istoriei locale de către elevii de liceu.
Prin explorarea trecutului comunităţilor din care provin, liceenii se vor putea familiariza cu metodologia ştiinţifică, iar prin felul în care vor alege să îl prezinte şi să îl discute vor învăţa despre desfăşurarea unei sesiuni de comunicări.
Partenerii acestei ediţii sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Editura Argonaut, CA Publishing, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Uniunea Studenţilor din România.
Eseurile trebuie trimise pînă în data de 20 aprilie 2017, la adresa de e-mail philohistoriss@gmail.com, cu subiect „Concurs pentru liceeni” şi menţionarea epocii abordate (antică, medie, modernă sau contemporană).
Susţinerea orală se va realiza pe echipe de cîte maximum două persoane sau individual. Cei selectaţi vor fi găzduiţi la Cluj pentru două zile, pe parcursul cărora se vor desfăşura şi alte activităţi instructive şi recreative – workshop „Ce înseamnă să fii istoric?”, seară de socializare studenţească şi un tur ghidat al oraşului – au anunţat organizatorii.