Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  136 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Spre o administraţie orientată înspre prioritaţile cetăţeanului şi creşterea calitaţii serviciilor publice

07/06/2012 11:09:08  
În ciuda schimbărilor şi progreselor pe care Bistriţa le-a inregistrat în ultimii ani exista mult loc de mai bine atăt în privinta modului în care este administrat oraşul cât şi în privinta relaţiei cetăţean administraţie.

Priorităţile cetăţenilor au fost în continuare puse în urma intereselor unor grupuri sau a unor ambiţii personale. Astfel:

- au fost initiate lucrări nenecesare sustinute aproape integral din bugetul local in loc ca sa se reabiliteze si modernizeze infrastructura existenta – ex. Sc. Gen. Liviu Rebreanu.

- au fost construite mutate sau aprobate o multime de monumente cu un gust cel putin indoielnic : lumanarea, asa-zis-ul monument al prieteniei din piata Eminescu, monumentul lui Deng Xiao-Ping.

- un grup de consilieri a ajuns sa propuna construirea unui Mall in Piata Eminescu.

-  proiectul nerealist al construirii unei partii de schi mecanizate de milioane de Euro.  

Cheltuielile publice au atins cote greu de justificat. Ex. :

-  10.000 costul pentru marcarea unei treceri de pietoni,

-  devize de aproape 150.000 de Euro pentru un sens giratoriu (proiectatul sens de la intersectia Subcetate cu drumul de centura).  

Proiecte de interes public au fost abandonate sau au fost proiectate intr-un viitor nedeterminat. Ex :

- podul intre strada Sigmirului si cartierul Zavoaie,

- prelungirea Artarilor- Colibitei-DN 17 C,

- refacerea puntii peste raul Bistrita,

-  proiectul de amenajare a malurilor raului Bistrita 

Proprietatea publica a fost tratata de multe ori dupa bunul plac al administratorilor temporari care au dispus de bunurile publice ca si cand ar fi vorba de o proprietateaprivata. Ex. :

- interzicerea accesului tinerilor pe bazele sportive ale unitatilor scolare

- utilizarea in regim privat a cabanelor construite din bugetul public si administrate de Ocolul Silvic Municipal.  

Cetatenii au fost priviti cu superioritate si aroganta. Primaria nu a modificat niciunul din proiectele controversate si nici nu a intervenit in favoarea cetatenilor atunci cand acestia si-au exprimat articulat o anumita optiune fie ca au fost cateva sute sau cateva mii:

- pozitia inflexibila in privinta distrugerii bazei sportive a Liceului Liviu Rebreanu care a a dunat peste 3000 de semnaturi

- impunerea unui anumit traseu al centurii sud in pofida protestelor a aproape 1000 de oameni si a proceselor pierdute, -         obstinatia de a “toaletiza” cu salbaticie arborii de aliniament si cei din parcul municipal,

- taierile de arbori nejustificate din Parcul Municipal

- lipsa de reactie fata de amplasarea statiei de transfer pe valea Boilor si a depozitului de DEE-uri de pe str. N Dragan

- aprobarea transportului la Bistrita a deseurilor de la Beclean si din alte parti ale judetului.    

Functia de reglementare si control exercitata arbitrar in cu ingaduinta pentru unii si de multeori impotriva interesului public:

- trecerea cu vederea a nerespectarii autorizatiei de constructie la construirea Hotelului Metropolis,

- neoprirea lucrarilor la barl construit in incinta Liceului Liviu Rebreanu in conditiile in care pana la finalizare a lipsit panoul informativ privind obiectivul lucrarii.

- nesanctionarea depozitarii necontrolate a deseurilor menajere si a deseurilor rezultate din constructii.

- ridicarea nejustificata a autoturismelor.  

Pentru a schimba toate aceste lucruri e nevoie de o schimbare de atitudine şi o reprezentare onesta a cetatenilor punând administraţia în slujba nevoilor şi priorităţilor cetăţenilor. Nu de proiecte faraonice au nevoie bistriţenii ci de lucruri simple şi de multe ori necostisitoare care  pot îmbunătăţi imediat viaţa lor de zi cu zi. În funcţie de locul unde locuiesc sau de ocupaţie bistriţenii îşi doresc mai degraba asfaltarea aleii din fata blocului, trotuare sau parcari, securizarea trecerilor de pietoni, repararea unui spaţiu de joaca, reinfintarea unei piete sau să nu platească exagerat sau de mai multe ori pentru un anumit serviciu.  

Înainte de a arunca într-o pseudo- dezbatere publică fel de fel de idei, pompos intitulate “proiecte” e nevoie de o reaşezare a relaţiei cetăţean-administraţie. În acest context considerăm că accentul în urmatorii patru ani ar trebui sa fie pus pe creşterea calităţii serviciilor publice şi implicit a calitătii vieţii bistritenilor. Investitiile in infrastructură sunt importante însă discutia principală credem că ar trebui sa fie centrată pe modul în care cheltuirea bugetului public produce bunuri si servicii de interes public.  

Într-o ordine mai mult sau mai puţin aproximativă în lista noastră de priorităţi figurează urmatoarele puncte:  

1                    Administratia trebuie sa faca mai mult pentru stimularea crearii de locuri de munca prin realizarea infrastructurii suport pentru dezvoltarea afacerilor si identificarea de noi spatii pentru activitatea IMM. (Parcuri industriale, Incubatoare de afaceri; Identificarea unor spatii in zona centrala a orasului pentru a fi autorizate activitati de interes public ex.: restaurante cu meniu “a la carte”).

2                    Externalizarea unor servicii publice si furnizarea unor servicii noi prin colaborarea si sustinerea activitatii unor ONG-uri sau Biserici: (asistenta sociala, protectia copilului, sprijinirea categoriilor defavorizate, situatia cainilor comunitari)

3                    Administrarea infrastructurii publice in interesul public prin introducerea in circuitul public a tuturor cladirilor si spatiilor publice si extinderea duratei de utilizare a acestora: accesul liber pe terenurile de sport aflate in proprietate publica, iluminatul acestora, prelungirea programului strandului municipal, introducerea in circuitul public a cabanelor silvice etc.

4                    Continuarea demersurilor in vederea securizarii trecerilor de pietoni prin suprailuminarea acestora si introducerea de semafoare comandate de catre pietoni cu o atentie speciala asupra localitatii Viisoara.

5                    Furnizarea de servicii medicale in folosul comunitatii prin plata de catre Primarie a medicilor pentru asigurarea serviciului medical in cartiere timp de cateva ore pe saptamana.

6                    Identificarea situatiilor in care municipalitatea ar trebui sa intervina pentru achizitionarea unor proprietati in vederea construirii sau desfasurarii de activitati de interes public.

7                    Imbunatatirea infrastructurii si a serviciilor pentru transportului public si crearea de parcari la marginea orasului pentru autovehiculele care tranziteaza Bistrita.

8                    Initierea unui program de reabilitare a tuturor cladirilor din zona de rezervatie istorica a municipiului. Programul trebuie sa includa intocmirea proiectelor de renovare a fatadelor si acordarea de credite fara dobanda proprietarilor care initiaza aceste lucrari.

9                    Reproiectarea traseului centurii Sud si a asa zisului campus al Liceului Liviu Rebreanu in conformitate cu solicitarile bistritenilor.

10                Asigurarea unui spatiu adecvat Liceului de Muzica.

11                Reinfiintarea targului in Viisoara.

12                Cresterea numarului si accesibilitatilor serviciilor online.  

In privinta investitiilor publice consideram a fi prioritare:  

1                    Realizarea infrastructurii parcului industrial Sarata si crearea de Incubatoare de Afaceri pentru IMM prin reconvertirea spatiilor fostelor centrale termice si identificarea de noi spatii pentru activitatea IMM.

2                    Modernizarea drumurilor vitale pentru viata economica a orasului. Ex: Drumul Tarpiului atat pe raza municipiului cat si extinderea lui prin cooperarea cu CJ pana in localitatea Tarpiu.

3                    Construirea de noi drumuri si strazi: artera paralela cu Bulevardul Decebal prin legarea strazilor Artarilor, Colibitei si prelungirea pana in DN 17 C (drumul Nasaudului); artera de legatura intre drumul Tarpiului, Subcetate si DN 17 C, etc.

4                    Realizarea podului peste raul Bistrita intre strada Sigmirului si cartierul Zavoaie.

5                    Renovarea tuturor cladirilor din zona de rezervatie istorica aflate in proprietatea municipalitatii – eliminarea in timpul cel mai scurt a tuturor invelitorilor de azbociment, crearea de spatii la mansarde pentru desfasurarea de activitati social culturale.

6                    Construirea a cel putin 10 terenuri de sport noi in oras (baschet, tenis, fotbal) si a unei piscine olimpice publice. 

7                    Infiintarea de noi gradinite.

8                    Amenajarea pentru agrement a malurilor raului Bistrita prin punerea in executie a proiectelor existente si includerea padurii Codrisor in zona de agrement extinsa.

9                    Reabilitarea bazei de agrement de la microhidocentrala.

10                Realizarea de piste pentru biciclete in intregul oras si crearea unui serviciu public de inchiriere a bicicletelor.

11                Mutarea statiei de transfer a deseurilor de pe valea Boilor si a depozitului de DEE-uri din str. Nicolae Dragan.

12                Initierea unei Gradini Botanice.  

Credem că cetăţenii Bistriţei merită o administratie deschisă înspre rezolvarea operativă a problemelor lor imediate, receptivă la nou şi la propunerile venite din afara aparatului propriu. Credem că dezvoltarea durabilă a municipiului şi cresterea calitatii vietii în municipiul nostru pot fi atinse mai usor prin consultarea permanenta a cetatenilor în chestiunile care ii privesc în mod direct.

Credem că prin instituţionalizarea dialogului şi utilizarea inteligentă a resurselor existente (materiale si umane) putem să asigurăm, împreună, un viitor mai bun pentru toţi bistriţenii. Putem sa devenim o comunitate solidară şi dinamică în care sa existe oportunitati pentru tineri si varstnici, pentru cei activi, pentru cei care studiază sau cei retraşi din activitate. Important este să inţelegem că toate acestea sunt la îndemana noastra.  

Avem dreptul la o administratie eficienta subordonata prioritatilor cetatenilor. Avem dreptul la aer curat si ape limpezi. Avem dreptul la infrastructura, la un loc de munca, scoli si gradinite, servicii de calitate. Avem dreptul să trăim frumos şi sănătos în oraşul nostru. E timpul să acţionam pentru a aduce mai aproape de noi toate lucrurile pe care ni le dorim.  

Alexandru Toniuc

 

2759 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro