Unul dintre cei mai îndrăgiţi flautişti români, Matei Ioachimescu, a început ieri, la Bistriţa, un turneul intitulat “Culorile sunetelor” care va poposi, până în 1 mai, în alte 8 oraşe. Spre deliciul publicului, în premieră românească, Matei Ioachimescu a fost însoţit de Tina Žerdin din Slovenia şi o harpă adusă tocmai din Viena…!
Matei Ioachimescu, unul dintre profesorii invitaţi la Şcoala de vară şi workshopul organizat în fiecare an la Bistriţa de Ana Oltean, a poposit din nou la Bistriţa ieri seară, pentru a începe – deloc întâmplător – tocmai de la Bistriţa, un turneu care va ajunge în alte 8 oraşe ale ţării.
Matei Ioachimescu i-a avut drept parteneri de scenă, la acest concert pe violistul Sándor Antal şi pe Tina Žerdin (din Slovenia), la harpă şi, spre deliciul publicului, cei trei muzicieni auvenit însoţiţi în acest turneu, în premieră românească, de o harpă de concert – oferind melomanilor bistriţeni un repertoriu special, cu partituri alese şi rareori interpretate pe scenele româneşti...
A fost şi cazul Fanteziei petru flaut solo, compusă de Johann Joachim Quantz – special pentru regele Prusiei, Friedrich cel Mare (Fredrich al II-lea, el însuşi un mare virtuos al flautului, la care l-a avut drept mentorşi profesor pe Karl Bach, unul dintre fiii lui Bach, dar la care a renunţat, la un moment dat, pentru că acesta îi compunea piese prea dificile)…
Tina Zerdin din Slovenia a făcut de asemenea senzaţie la Sinagogă, interpretând admirabil şi delicat Cântecul nopţii pentru harpă a lui Carlos Salzedo în timp ce Sándor Antal şi-a impresionat audienţa cu Suita pentru violă solo a lui Max Reger.
Din program nu a lipsit nici Claude Debussy (cu o celebră Sonată pentru flaut, violă şi harpă) dar nici partituri la fel de frumoase aparţinând lui Arnold Bax, Jacques Ibert, Johann Sebastian Bach, Astor Piazzolla şi Béla Bartók – Dansurile româneşti într-un aranjament pentru flaut, violă şi harpă.
Matei Ioachimescu a fost numit în anul 2013 „Ambasador al integrării“ de Ministerul de Externe al Austriei, este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, oraş unde s-a şi stabilit. Flautul pe care a susţinut concertul ieri searăla Sinagogă este un flaut din aur al producătorului japonez Muramatsu.
Sándor Antal s-a născut la Miercurea-Ciuc. Şi-a început cariera profesionistă ca membru al Filarmonicii de Stat din Oradea, a absolvit Academia de Muzică din Cluj, continuându-şi studiile cu un Masterat la Universitatea de Muzică şi Arte din Graz, devenind unul dintre acei muzicieni versatili, care pot aborda cu uşurinţă atât repertoriul de orchestră, cât şi cel de muzică de cameră sau folclor. Din 2008 este membru al celebrei „Philharmonie der Nationen“ din Germania.
Tina Žerdin s-a născut în Slovenia, a studiat pian şi canto dar în cele din urmă s-a dedicat harpei, instrument care a consacrat-o pe scenele internaţionale. Cu sprijinul Ministerului Culturii din Slovenia, artista colaborează permanent cu orchestra Volksoper din Viena, cu Orchestra teatrului La Scala din Milano, cu Wiener Kammerorchester sau cu Orchestra Radiodifuziunii Austriece. Este unul dintre cei mai căutaţi solişti, a popularizat acest instrument în toate colţurile lumii iar compozitorii contemporani nu s-au sfiit să-i dedice piese.