Spectacol total astă-seară, la Sinagoga din Bistrița, unde pe scenă absolvenți și profesori ai Liceului de Muzică „Tudor Jarda” au strălucit fiind întâmpinați cu urale și chiuituri. Însuși sculptorul Pavel Jarda, fiul celebrului compozitor, care trăiește de zeci de ani în Elveția și-a făcut apariția îmbrăcat ca un haiduc...!
Lieduri celebre, sfâșietoare Nocturne ale lui Chopin interpretate impecabil de profesorul de pian Cristian Lepădatu (întâmpinat cu urale și chiuituri de publicul bistrițean, colegi, prieteni sau elevi) piese din Piazzola sau Brahms interpretate la clarinet și saxofon de profesorii Codruţ Ceoarec și Mircea Borzoş-Farcaş dar și foști absolvenți de seamă ai liceului – precum Samuel Barani – s-au contopit astă-seară pe scena Sinagogii, într-un spectacol extraordinar închinat memoriei compozitorului Tudor Jarda.
Directorul liceului de muzică, Claudiu Șular, a adresat și el câteva cuvinte publicului, subliniind că și-a dorit să celebreze zilele școlii „fără festivisme, fără focuri de artificii, ci oferind publicului câteva concerte de bun simț, cu o anumită discreție care stă bine oricărei școli de muzică și având aproape publicul care ne iubește și ne apreciază...”
Cireașa de pe tort a fost însăși prezența, în spectacol, a fiului celebrului compozitor – sculptorul Pavel Jarda, sosit tocmai din Elveția, unde trăiește de zeci de ani – îmbrăcat cu nedisimulată mândrie în costum popular, „ca un haiduc de pe Valea Someșului”, după cum l-a descris Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură.
Aceasta nu este, de altfel, prima vizită a sculptorului în Bistrița. El a mai fost prezent și în luna noiembrie, anul trecut, la noi în oraș, pentru a participa la dezvelirea busturilor lui Tudor Jarda și Grigore Pletosu (fost protopop al Bistriței, profesor al lui George Coșbuc și bunicul lui Tudor Jarda). Lucrări turnate în bronz au fost realizate chiar de Pavel Jarda și inaugurate cu mult fast în prezența unor importante oficialități la Biserica Sfinții Trei Ierarhi și la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”.
Pavel Jarda s-a declarat îndrăgostit de Bistrița și a subliniat că, având în vedere că rădăcinile familiei sale sunt atât de legate de aceste meleaguri, având în vedere că totul a început la Bistrița, este și normal ca totul să se încheie tot aici și să dăruiască, la rândul său, tot ce are mai bun, comunității din Bistrița...
Muzica tradițională interpretată de formațiile clujene Viu Grai (cu Adriana Berezovski – voce și Bogdan Boacă la chitară) și Sunetele Dacilor cu Florin Ştefan (nai, liră), Călin Repciuc (chitară, zongoră), Anda Lăstun (vioară) și Pavel Jarda la tulnic, tobe și steag au fost de asemenea aplaudate furtunos ca și Orchestra de cameră a elevilor Liceului de Muzică „Tudor Jarda”, dirijată de profesoara Cătălina Popa – care au deschis spectacolul.