Oraşul Năsăud a fost azi gazda unui eveniment inedit: peste 5.000 de oameni au îmbrăcat costumul popular, oameni veniţi din tot judeţul nostru, dar şi de peste tot din ţară. Portul popular românesc a fost îmbrăcat de oameni veniţi din Bucureşti, Oltenia, chiar şi din... Kenya.
Într-un ocean de culori minunate şi de simboluri ale autenticităţii româneşti - reporterii Bistriţeanul.ro au descoperit figuri neaşteptate. Frumuseţea incontestabilă a costumului popular românesc a atras oameni din toată România.
Din Bucureşti a venit un bărbat îmbrăcat într-un costum autentic de mire, costum vechi de 40 de ani. Acesta a avut şi o pereche la fel de mândră: soacra sa îmbrăcată în costum popular românesc de mireasă, venită de la Cluj, emana tradiţie şi autenticitate. Frumuseţea costumelor lor nu a trecut neobservată, cei prezenţi la eveniment arătându-se fascinaţi de ţinutele lor.
O prezenţă încântătoare în Ţara Năsăudului, în zi de mare sărbătoare, a fost şi Julie Darcq care a venit tocmai din Kenya şi nu a ezitat să îmbrace straie populare româneşti pentru a celebra alături de năsăudeni şi de toţi cei prezenţi Ziua Costumului Popular. „Am venit în România cu iubire, am venit pentru peisajele minunate şi pentru oamenii primitori. Am venit cu iubire şi o să mă întorc cât de des pot”, a declarat Julie pentru Bistriţeanul.ro, arătându-se încântată de măiestria şi de priceperea celor care concep costumele populare româneşti: „Nu îmi vine să cred câtă muncă e aici, totul e manual”.
Năsăudenii plecaţi peste hotare sau cei cu funcţii înalte au îmbrăcat şi ei portul popular românesc în amintirea anilor de liceu în care sărbătoreau Maialul elevilor năsăudeni.
Astfel, prin mulţimea de clopuri cu păun, de pânzături şi de opinci, am găsit o judecătoare din Năsăud care şi-a reunit clasa din liceu şi, împreună, au defilat aşa cum o făceau cu ani în urmă, pentru şcoala lor.
Vicepremierul Vasile Dâncu a purtat cu mândrie un clop cu păun cu şapte rânduri. Clopul astfel decorat era un simbol al bogăţiei şi al statului social, feciorii care aveau şapte rânduri la clop erau printre cei mai bine văzuţi din sat. Doar cei mai „gazdă ficiori” aveau clopuri cu păun cu atât de multe rânduri. Pentru un clop cu şapte rânduri e nevoie de penele de la şapte păuni, iar munca este în totalitate manuală.
La eveniment au fost prezenţi oameni de toate vârstele, fiecare cu câte un costum popular cu o poveste, o istorie...
Ziua de duminică a fost o sărbătoare a mândriei de a fi român, sărbătoare care a început la ora 11 şi se va încheia spre seară, în jurul orei 20.00.