Spectaculos concert ieri seară, la Sinagoga din Bistrița, dedicat Zilei Naţionale a României și susținut de Orchestra Filarmonicii Naţionale din Chişinău, dirijată de directorul ei artistic, Mihail Agafiţa. Membrii orchestrei s-au aflat pentru prima oară la Bistrița dar aceasta nu a fost singura premieră a evenimentului!
Cu un repertoriu spectaculos, Orchestra Filarmonicii Naţionale din Chişinău a făcut senzație, ieri seară, printre melomanii care au ascultat pentru prima oară la Bistrița o combinație explozivă și emoționantă de piese adaptate pentru nai acompaniat de o orchestră alcătuită din câteva zeci de instrumentiști profesioniști.
Solistul care a impresionat până la lacrimi cu Dansurile Românești ale lui Bela Bartok sau cu suita de piese din tezaurul folcloric românesc special aranjate pentru orchestră simfonică şi nai (Apel la bucium, Hora şi chindia, Ciocârlia) a fost nimeni altul decât Marin Gheras – originar din Herța și discipol al reputatului Ion Negură, colaborator al tuturor orchestrelor din Republica Moldova și solist care a concertat deja în Germania, Franța, Spania, Rusia,Turcia, China, SUA, Franța, Polonia, Ucraina, și altele.
Concertul s-a înscris în suita de evenimente dedicate Zilei Naţionale a României, și, după cum s-a exprimat și Gavril Țărmure – „este bine primit și mai târziu”, având în vedere că orchestra simfonică s-a aflat într-un turneu mai amplu prin România.
„Nu am mai avut plăcerea să ascultăm la Bistrița un naist de talia virtuosului Marin Gheras, acompaniat de o orchestră simfonică, este o premieră pentru Bistirța, cum premieră este și prezența Orchestrei din Chișinău, în orașul nostru” a precizat în cuvântul de deschidere Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Bistrițenii care au participat la concertul extraordinar desfășurat ieri seară au mai avut ocazia să se delecteze și cu celebrul poem simfonic al lui Smetana (Vltava, Ma Vlast Moldau) dar și cu două fragmente din Suita „Riturile primăverii” compusă de Gheorghe Ciobanu. Din program au mai făcut parte adevărate bijuterii muzicale precum Intermezzo din La boda de Luis Alonso (Gimenez), Uvertura din Opera Carmen a lui Bizet, Valsul Vocile Primăverii, op. 410 și Polka schnell Tunet şi fulger (J. Strauss), Liszt – Rapsodia Ungară nr. 2 (pentru nai solo) concertul încheindu-se absolut minunat cu Rapsodia Română nr. 1 a lui George Enescu.