Au călătorit prin toată lumea, au înfruntat cu stoicism grozăviile şi ororile celui de-al Doilea Război Mondial, oamenii din jur le-au privit cu suspiciune şi bănuială, socotind că ascund aur sau diamante, şi, printr-o minune, au supravieţuit şi timpului nemilos. După decenii de uitare, azi au fost dezvăluite, în toată splendoarea, la Bistriţa...!
După ce a cucerit inimile tuturor cu expoziţia dedicată rochiilor de epocă, fără nicio falsă modestie, muzeograful Elena Pleniceanu dă lovitura cu o senzaţională expoziţie de 125 de piese de ajulezos aparţinând reputatului poet Lucian Blaga.
„Nu e vorba de simple piese de artă portugheză, este vorba de nişte piese îndrăgite de Blaga, pe care – în anii 60 – profesorul Leonida Dănila le-a dăruit Bistriţei, cu gândul ca imobilul pe care Blaga l-a avut în Staţiunea Pomicolă va putea deveni un muzeu memorial.. Nu s-a întâmplat acest lucru, din nefericire... Iar atunc când a plecat în Germania, profesorul Leonida Dănilă a donat Muzeului Judeţean toate lucrurile dăruite de Dorli Blaga, fiica poetului...
Între ele au fost şi câteva piese de îmbrăcăminte aparţinând poetului Blaga pe care le-am donat muzeului din Lancrăm, considerând că sunt mai potrivite acolo. Ne-au rămas nouă piesele de ajulezos – acest segment dintr-o istorie bogată, o experineţă impresionantă... Şi dincolo de valoarea lor sentimentală, ele reprezintă piese foarte valoroase, de secol XVII-început de secol XVIII, nişte valori pe care Blaga le-a descoperit în misiunea diplomatică din Portugalia...” a explicat istoricul Corneliu Gaiu, la inaugurarea expoziţiei.
Elena Pleniceanu, coordonatorul evenimentului şi cea care a realizat o admirabilă muncă de cercetare despre Blaga şi existenţa sa la Bistriţa – a povestit, de asemenea, despre perioada în care Blaga a fost ambasador şi ministru plenipotenţiar la Lisabona – unde a primit cadou din partea unui medic 10 cutii de azulejos – plăcile de faianţă decorativă specifice arhitecturii portugheze cu vizibile influenţe arabe. Acele cutii au avut parte de nenumărate aventuri, fiind transportate de familia Blaga peste tot, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până când cei din jurul lor au început să fabuleze pe seama “comorilor”, a "aurului" şi a comorilor transportate de poet…
Din cele 10 cutii, 6 au ajuns la Bistriţa şi se pare că Blaga ar fi vrut să împodobească imobilul pe care l-a cumpărat la Bistriţa, pe Dealul Cetăţii, pe Drumul Dumitrei Vechi la numărul 24... Cele 125 de piese pot fi admirate de astăzi, la Muzeul Judeţean, care a vrut să marcheze, prin intermediul acestei expoziţii - cei 120 de ani de la naşterea poetului care s-au împlinit pe 9 mai Evenimentul s-a încheiat cu un micro-recital de poeme din Blaga, susţinut de elevele profesoarei Suzana Gălăţeanu de la Colegiul Naţional "Livu Rebreanu".
Mai multe detalii despre Blaga şi Bistriţa, puteţi citi accesând linkul de mai jos:
INEDIT. Spectaculoasele plăci de azulejos care aparţineau poetului Lucian Blaga vor fi expuse la Muzeul Judeţean!