Spitalul din Bistrița este singurul din țară care este dotat cu un material revoluționar produs în Franța, ce se dezinfectează singur. Managerul vrea ca acest material să se regăsească în întreg spitalul, nu doar în câteva secții.
Secția de Hemodializă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița este singura din țară unde găsim material bactericid. Secția de Terapie Intensivă este proiectată și ea toată cu material bactericid.
Pereții, ușile, clanțele, mâna curentă și geamurile, toate vor fi placate cu material bactericid, produs de o firmă din Franța, special pentru spitalul din Bistrița. Acesta este doar începutul, precizează managerul Spitalului de Urgență Județean, Gabriel Lazany, care vrea ca acest material să se regăsească în toate secțiile unității spitalicești.
„Ar fi binevenit în tot spitalul. În spital mai există infecții, tot ce trebuie să facem e să recunoaștem asta și să luăm măsuri de combatere a lor, iar aceasta este una dintre măsurile care pe viitor încercăm să le implementăm în întreg spitalul. Mai avem trei proiecte mari, reabilitarea secțiilor TBC, a celei de pe Alba Iulia, unde va funcționa recuperarea și extinderea și modernizarea UPU SMURD. După ce terminăm cu aceste trei mari proiecte, începem să reabilităm întreg spitalul prin placarea pereților cu acest material”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, managerul Spitalului, Gabriel Lazany.
Materialul minune nu ușurează munca femeilor de serviciu și nu elimină curățenia și dezinfectarea, însă, potrivit fișei sale tehnice, diminuează răspândirea germenilor și bacteriilor cu până la 100 de ori. Spitalul din Bistrița este primul din țară care a cumpărat acest material.
Acesta costă 45 de euro pe mp, însă elimină alte elemente de manoperă, cum este chituitul pereților, pentru că aceste coli se pun direct pe rigips. De asemenea, materialul are o duritate foarte mare și nu se mai ciobesc pereții.
„Un singur producător este atestat pentru acest material. Este vorba despre unul din Franța, care l-a și brevetat. În țările scandinave este un standard impus de lege. Nu poți construi zone medicale fără a utiliza acest material. Pentru România, producătorul a făcut o serie specifică germenilor și bacteriilor existenți aici. Distribuitorul îl face special pentru zonele unde îl distribuie, pentru că rezistența bactericidă în România este diferită față de alte zone”, a completat managerul spitalului.