Absolventii facultatilor de medicina care nu au promovat concursul de rezidentiat mai au o sansa: sa lucreze ca si medici in unitatile sanitare publice si private sau in cabinetele de familie. Conform directorului Spitalului Judetean, la Bistrita nu se va accepta acest lucru, chiar daca lipsesc de la spital 58 de medici.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii au pus in practica, de la sfarsitul lunii trecute, un proiect prin care absolventii facultatilor de medicina care nu au promovat concursul de rezidentiat sa fi angajati in orice unitate publica si privata precum si in cabinetele medicilor de familie.
Aceasta decizie a fost luata dupa ce de mai multi ani incoace medicii de familie specialisti au plecat sa munceasca in strainatate si dupa ce, in nenumarate randuri, au fost organizate concursuri pentru ocuparea anumitor posturi la care nu a fost inscris nici un candiat.
Absolventii de facultati fara rezidentiat, sub indrumarea unui medic specialist sau primar, pot examina pacienti, pot intocmi si sa completa fise de observatie la internare, pot informa pacientul cu privire la boala de care sufera si terapia recomanda s.a.
Daca in tara zeci de spitale au anuntat ca angajeaza astfel de medici, la Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud nici nu se pune problema ca un absolvent de medicina, fara rezidentiat, sa-si gaseasca un loc de munca.
“Nu vom angaja nici un medic fara a avea rezidentiatul. Nu au decat sa mearga sa munceasca in cabinetele medicilor de familie”, a declarat managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud dr. Mircea Gelu Buta.
Conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii absolventii care nu au promovat concursul de rezidentiat nu au dreptul de a intra in relatie contractuala directa cu casele de asigurari de sanatate, nu vor putea fi incadrati in serviciile de ambulanta si nici nu vor avea drept la parafa.
La Spitalul de Urgenta Bistrita-Nasaud lipsesc 58 de medici specialisti.