Alin Seserman candidat ARD pe Colegiul I (Bistriţa-Livezile) la Camera Deputaţilor. Candidează pentru că îşi doreşte un sistem bazat pe eficienţă administrativă, o educatie bazata pe realitatea economica si dreptate sociala.
Cum e actualul guvern?
Rosu. În momentul de faţă avem un prim-ministru crescut şi şcolit de Năstase şi Iliescu şi acelaşi ministru al finantelor de pe vremea guvernării Văcăroiu, despre care nimeni nu-şi aduce aminte că a făcut ceva bun pentru ţară timp de 4 ani. Noi prin Mihai Răzvan Ungureanu am încercat să ridicăm ştacheta în politică să dăm un nou sens modului de face politică şi administraţie.
A adus MRU un suflu nou politicii din România?
A scos la lumină o categorie de oameni pregătiţi profesional şi care au înţeles că sunt mai utili dacă întră pe teren.
Ce fel de parlamentar isi doresc bistriţenii?
Cred că aşteptările sunt legate de onestitate şi profesionalism. Sunt mulţi oameni cu aceste calităţi, însă nu toată lumea are înclinaţie spre politică, nu toţi au carismă. Mulţi dintre ei, din păcate, nu se implică.
De ce v-ar vota bistriţenii? Ce le promiteti ?
Ca o sa-i reprezint cu cinste. Cum am fost consilier asa o sa fiu si deputat. O sa fac proiecte pentru bistriteni si voi fi vocea lor în Parlamentul României.
Ce domenii vizati daca veti reusi?
Educatia, mediul de afaceri si dreptatea sociala Educația trebuie să fie centrată pe valoarea individuală, pe morală, pe merit și pe realitatea economică. Întregul proces de educație trebuie concentrat pe vocația elevului și pe nevoile reale ale pieței muncii. Un tânăr ieșit de pe băncile școlii trebuie să fie pregătit pentru viață și nu să devină un asistat social. Trebuie asigurata finanțarea și parteneriatul între unitățile de învățământ profesional și companiile de profil din România.
Ce inseamna asta?
Noile generații de absolvenți de învățământ profesional vor umple golul de meseriași de pe piața muncii. În acest fel, sistemul de învățământ va deveni un creator de locuri de muncă și nu un generator de șomaj. Tinerii trebuie sa-si gaseasca un loc in societate in urma dobandirii unei educatii de calitate si o calificare pe masura. Este important constientizarea importantei practicarii meseriilor, revalorizarea in constiinta publica, a meseriasilor.
Ca alianta de centru dreapta ce veti sustine?
ARD va sustine unul din cele mai mici impozite pe venit și profit din UE. Cota unică va scădea de la 16% la 12% de la 1 ianuarie 2013. Sper ca fiecare român sa aiba mai mulți bani în buzunar pentru că va plăti mai puțin la stat. Este un lucru demonstrat: decizia prin care am introdus în 2005 cota unica a generat mai multe venituri la buget și a fost principalul stimulent al creșterii economice din anii următori. Acum este nevoie de o noua interventie asupra impozitelor.
Credeti ca asta va schimba foarte multe?
Programul de guvernare prevede multe masuri. Sunt prevazute stimulente pentru angajatorii sau angajatii tineri s.a. Vom sustine creșterea salariul minim pe economie de la 700 de lei la 850 incepand cu 1 ianuarie 2013. Această măsură va genera avantaje atât pentru angajatorii corecți cât și pentru angajați. Angajatorul corect va deveni mai competitiv în fața celui care plătește la negru. Angajatul va avea certitudinea că i se vor plăti contribuțiile sociale și de sănătate aferente salariului minim. ARD propune reducerea CAS contribuțiile la asigurările sociale cu 5% din contribuția angajatorului.La ora actuală taxele pe muncă (CAS) dublează costul muncii iar rezultatul natural e migrația dinspre contracte de muncă spre contracte de drepturi de autor, microintreprinderi și plată la negru. Taxele excesive produc evaziune.
Ce intelegeti prin dreptate sociala?
In momentul de fata exista o puternica polarizare a veniturilor intre oameni. Sistemul social este dereglat iar perspectivele sunt sumbre. 2% din populatie detin 98% din avutia nationala iar 98% detin 2%. Asta nu e dreptate sociala.
Cum voteaza bistritenii?
Bistriţenii se încadrează în specificul oraşelor din Ardeal care preferă o politică bazată pe şanse şi mai puţin pe asistenţă socială. Dacă în sudul ţării PSD a câştigat fără întrerupere din 1990, Transilvania a fost regiunea care a stopat perpetuarea lor la putere de fiecare dată. Sigur candidaţii, personalităţile îşi pun tot mai mult amprenta pe preferinţele alegătorilor. Bistriţa are alegători informaţi, cu un nivel de înţelegere politică ridicat.
Care va sunt sperantele pe urmatorii 10-15 ani?
Peste 10-15 ani o să scăpăm de cele 250-300 de personaje care blochează această ţară de mult timp. Va fi mai bine.
Cum veţi colabora cu actualul primar al Bistriţei?
Cum am colaborat până acum, adică foarte bine. In urma cu 2 ani intr-un interviu am raspuns astfel: “ Eu cred că actualul primar e de bună credinţă şi încearcă să se implice cât poate de mult în probleme oraşului. Pentru finanţările nerambursabile a avut parte de o echipă profesionistă.Au fost proiecte legate de administrarea şcolilor, urbanism, baze sportive. Cel mai recent este legat de pistele pentru biciclete în cele mai importante zone ale oraşului.Printre proiectele finalizate se numără cele legate de amenajarea parcului din zona Casa Albă sau implementarea sistemului video pentru siguranţa cetăţenilor.” Imi mentin declaratia.
Ce vreţi să schimbaţi în Parlament?
Îmi doresc un sistem bazat pe eficienţă administrativă. Daca vă uitaţi pe activitatea parlamentarilor o să vedeţi că au zeci de iniţiative, iar rezultate zero. Legile importante e bine să aibă susţinere largă altfel nu se rezolvă nimic. Dacă la un moment dat forţezi realizarea unei majorităţi pe o lege importantă iar după 6 luni se schimbă raportul de putere şi legea se modifică la loc, n-ai făcut nimic.
Sperati la reveniti la guvernare?
Acesta e obiectivul. Acţiunile USL din ultimul timp a determinat un anume electorat să iasă din anonimat, să se exprime tot mai mult. Este un electorat reformist dar care nu se regăsea nicăieri până acum. Alianţa de centru-dreapta poate să capteze toate aceste energii care s-au dezvoltat în ultimele 6 luni; aceşti oameni care îşi doresc altfel de politicieni. De fapt ceea ce ne dorim cu toţii de multă vreme. Oameni de stat dedicaţi binelui comun, binelui ţării.