În urmă cu doar câteva zile, Asociația Tășuleasa Social a lansat două documentare scurte, care vin să spună povestea traseului Via Maria Theresia amenajat în anul 2014, în Munții Călimani. Splendoarea Munților Călimani a fost surprinsă inclusiv cu drona, imaginile care compun documentarul fiind de-a dreptul spectaculoase.
Cu imagini care-ți taie răsuflarea, așa începe unul dintre documentarele scurte realizate de Andrei Dăscălescu, un fotograf și regizor, care s-a îndrăgostit de aceste meleaguri după ce a fost „adoptat” de voluntarii Tășuleasa Social.
Splendoarea Munților Călimani este surprinsă cu drona, imaginile fiind de-a dreptul spectaculoase. Tot drona scoate în evidență dezastrul pe care l-au făcut unii cu securea și cu drujba în Munții Călimani, chiar în zonele protejate.
Unul dintre documentare surprinde amenajarea traseului numit „Redescoperirea”, în timp ce celălalt se concentrează pe maratonul de inaugurare, numit „Competiția”.
Anul trecut, asociația Tășuleasa Social a amenajat și transformat într-un traseu montan drumul istoric inițial construit la comanda reginei Maria Theresia, care leagă Transilvania de Bucovina. Traseul a fost inaugurat în luna august, printr-un maraton.
Alin Ulhmann Ușeriu susține în documentar că a bătut toți munții din țară, însă traseul Via Maria Theresia este de departe cel mai spectaculos. Aceste mai spune că parcurgerea acestui traseu îți arată și starea în care se află zona și cât s-a tăiat.
Eforturile celor peste 250 de voluntari sunt, care au cărat în spate kilometri buni peste 450 de stâlpi a câte 15 kilograme fiecare sunt și ele surprinse de acest documentar.
Unul dintre voluntarii străini și-a serbat ziua de naștere chiar în timpul amenajării traseului. În ciuda efortului susținut, tânărul susține în documentar că aceasta este cea mai frumoasă aniversare de care a avut parte.
Puteți urmări documentarul „Via Maria Theresia: Redescoperirea” aici: