Florete, suporturi de frigărui, țepușe, opaițe pe care bistrițenii le foloseau în mina sau diverse tipuri de grumăjer – pe care vechii frigărui, opaițe pe care vechii locuitori ai orașului îl utilizau pentru a-și apăra gâtul dar și două spectaculoase săbii de execuție din secolele 16 -19 – sunt expuse de azi în fosta Casă a Argintarului.
„Acest oraș trebuie restaurat și are ce să restaureze începând de la clanțele ușilor datând din secolul 16 și încheind cu alte obiecte metalice din secolul 19, așa că acești tineri vor avea un viitor aici, în Bistrița, vor avea sufficient de lucru…” a remarcat sculptorul Mircea Mocanu la vernisajul unei interesante expoziții organizate de secția de restaurare a Muzeului Județean și la care au participat și 6 voluntari de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”.
„Ne-am dorit, practic, să expunem în Casa Argintarului o parte din patrimoniul medieval al Muzeului Județean și s-o legăm cumva de acea perioadă” a precizat pentru Bistrițeanul.ro Alexandru Gavrilaș, managerul instituției, adăugând că timp de aproape două săptămâni, voluntarii de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” au învățat de la Teodor Mihalca, șeful secției de restaurare din cadrul muzeului, multe secrete în legătură cu recondiționarea și restaurarea echipamentului militar medieval din metal.
Tabăra de vară s-a desfășurat în cadrul laboratorului de Restaurare-Conservare a muzeului iar printre cele mai spectaculoase obiecte expuse se numără și două săbii de execuție utilizate în secolele XVI și XVIII de călăul Bistriței.
Muzeul Județean mai organizează un venisaj astăzi, de la ora 17,00 în secţia de Artă Contemporană, unde vor fi inaugurate lucrări de pictură și grafică a artiștilor plastici Oniţa Mureșan și Mihail Voicu. Oniţa Mureșan în fiecare pictură descrie mirabilul grădinii, sentimentul de înălţare, anotimpul verdelui crud spre cel al florii roditoare desprins dintr-o grădină plină de gânduri și vise. Colecţia de picturi propune publicului prim-planuri ale grădinii, enunţuri cromatice îmbietoare, fragmente de abundenţă vegetală a simfonicului liniștii și frumuseţii.
Mihail Voicu "sedus" de un mediu social în care textul și imaginea manipulează, artistul încearcă să-și redefinească cadrul vizual prin filtrul propriului EGO; uneori există riscul de a se lăsa abandonat, izolat în această proprie "scenografie", hrănindu-se la rându-i cu aceleași elemente, depășind temerea că, în final, mesajul său va fi învăluit în aceeași senzaţie voluptoasă a manipulării - OFERTA zilei de azi devine SUPER/MEGA oferta zilei de mâine... De aceea lucrările artistului vor avea mereu un caracter retro/introspectiv - seriile tematice vechi reluate capătă noi valenţe - IONA, Familia pescarului, Omul cu compas, @pocrif, Aqua etc.
Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.