A terminat facultatea de arhitectură și sistematizare, însă de aproape 45 de ani sculptează în oase de cal sau de vită pe care le culege personal de la abator. Marian Căpraru a venit tocmai din Ploiești pentru a participa la Serbările Bistriței Medievale. Nu aveți cum să-l ratați. Este una dintre cele mai spectaculoase figuri ale Târgului!
Se impune de departe cu privirea-i limpede și scrutătoare, cu figura de artist boem, pletele lungi și incredibile sculpturi mici cioplite în os de cerb lopătar, capră neagră sau vită.
Este una dintre figurile magnetice ale târgului de meșteri populari care expun azi și mâine pe pietonal, se numește Marian Căpraru iar în jurul standului său roiesc bistrițenii – fascinați de figurile înspăimântătoare în miniatură ale unor străvechi măști africane.
„Sunt pentru a doua oară la Bistrița și am adus de această dată doar un mic segment din ceea ce muncesc” a povestit Marian Căpraru pentru Bistrițeanul.ro, precizând că nu sculptează doar în oase ci și în marmură, în lemn sau argint. A terminat Arhitectura, însă pasiunea pentru sculptură a fost mai puternică așa că de aproape 45 de ani din mâinile sale ies adevărate minuni care reflectă starea sa de spirit dar și a celor din jur.
„Sunt, practic și eu un fel de formator de opinie, pentru că ceea ce creez și ofer oamenilor generează și formează anumite gusturi. Au venit la mine prieteni care și-au dorit câte un medalion ca cele văzute la alții – însă ceea ce fac eu este unic, nu reușesc să fac două exemplare identice, sunt nuanțe care apar de la o creație la alta...” a explicat Marian Căpraru, adăugând că este unul dintre puținii artiști care a primit autorizație pentru a crea și comercializa asemenea artefacte – încă dinainte de 89.
„Am autorizație pentru așa ceva încă din 1979, practic de 45 de ani mă ocup cu această pasiune, este în sângele meu, n-am cum să scap de ea – și, chiar dacă pare simplu, este o muncă extrem de migăloasă, este o tehnologie specială care implică și o anumită ambiție dar și foarte multă răbdare” a povestit Marian Căpraru pentru Bistrițeanul.ro.
Marian Căpraru muncește cam 3 – 4 ore pe zi, pentru că ochii sunt foarte solicitați într-un asemenea demers artistic iar la unele dintre creații ajunge să lucreze și să facă finisaje și câte 45 de zile. „Pentru cei mai îndoielnici din fire, cărora li se pare că obiectele sunt din plastic - am adus chiar un femur de vacă la care am început să lucrez și în care se vede încă structura osoasă” povestește Marian Căpraru.
Artistul își adună „materia primă” direct de la abatoare iar oasele de cerb sau capră neagră le achiziționează de la vânători sau de la cei care frecventează pădurile și munții. „Câștigurile, însă, sunt sporadice. Uneori reușim să vindem, dar alteori nu. Au fost și târguri în care ne-am ales cu mari pierderi, târguri în care am avut de plătit și taxe de câteva sute de lei pentru expunerea produselor sau pentru cazare...” mai spune Marian Căpraru, remarcând cu tristețe și invazia „chinezăriilor” mult mai ieftine, care pot fi cumpărate la kilogram din en-gros-uri și revândute cu prețuri de zece ori mai mare în târgurile locale...