10 artişti participă, încă de ieri, pe dealurile din Dosul Gârciului, în Sîngeorz-Băi, la ediția cu numărul 28 a Simpozionului de artă contemporană artFORest, încercând să transforme mediul natural într-un spaţiu de creaţie comun, folosindu-se de metal, lemn, fier forjat sau lut.
Ediția cu numărul 28 a Simpozionului de artă contemporană artFORest continuă tradiţia seriei de simpozioane iniţiate de Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz-Băi, care au căpătat, de-a lungul timpului, renume internaţional.
Ediţia din 2017 se întemeiază pe principiile fondatoare care guvernează evenimentele organizate de muzeu, şi anume unitatea prin diversitate. Pornind de la multitudinea stilistică a artiştilor invitaţi, care interferează pozitiv cu mediul natural ideal, transformându-l într-un spaţiu de creaţie comun, în ediția din 2017 artiștii vor utiliza metalul (corten), lemnul, fierul forjat și lutul. Nu va exista, totuși, o tematică impusă, artiștii invitați fiind liberi să aleagă orice subiect doresc.
Proiectul „NIT” se concentrează în jurul ideii de revitalizare a tehnologiilor tradiționale de prelucrare a fierului și de integrare a lor în cadrul artei contemporane și se dorește o alternativă tehnologică și plastică pentru realizarea unor structuri spațiale din fier forjat, prin utilizarea în exclusivitate a uneltelor și tehnicilor tradiționale de fierărit (ciocane, clești, dălți, dornuri, nituri, foale, prelucrare la cald etc.).
Importantă este și latura performativă a artistului care, pe parcursul realizării lucrării, creează un spectacol.
Simpozionul va avea drept rezultat organizarea unei expoziţii de grup, găzduite de Secţia de Artă a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz – Băi, și, ulterior, la București, precum și publicarea unui catalog al simpozionului.
Printre invitații la Simpozion se numără artiști precum Nicolae Fleissig (Franța), Marton Viorel Simion, Cătălin Oancea, Marius Purice, Elena Scutaru, Marcel Scutaru și Maxim Dumitraș.
Evenimentul se desfășoară sub patronajul Institutului Cultural Român, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în perioada 1-15 august pe Domeniul Artelor din Dosul Gârciului.
Foto Arhivă