Ajuns deja la a cincea ediție, Atelierul urban de la Bistrița și-a propus în acest an să își concentreze atenția pe studierea spațiile publice aflate de-a lungul axei de transport feroviar. Aceste spații ar putea fi conectate în viitor printr-un traseu coerent.
După ce ediția din 2012 s-a focusat pe amenajarea unor spații publice din centrul istoric, inclusiv activarea pasajelor vechii cetăți, ediția din 2013 a urmărit punerea în valoare a apei în oraș, iar ediția din 2014 a avut ca scop valorificarea zidului cetății prin amenajarea unui traseu cu spații publice de-a lungul traseului acestuia.
Începând cu ediția 2015 - atelierul și-a propus să iasă în afara centrului istoric, focusându-se pe cartierele de locuinţe colective şi problemele specifice acestora.
Ca o continuare a ediției de anul trecut, atelierul urban de anul acesta a abordat opțiunea unor legături între anumite cartiere pe axa Est-Vest a orașului, urmând traseul căii ferate.
Analizând tronsonul urban al acestei axe, au fost identificate 16 spații cu potențial de valorificare. Dintre acestea au fost selectate trei spații pentru o detaliere suplimentară. Principiul general a fost conturarea unui traseu cu puternic caracter pietonal, însoțit de o axă velo.
Spaţiile publice adiacente acestui traseu, fie că e vorba de mici scuaruri, piaţete sau zone verzi, au calitatea de a susține activități ale cartierului, dar și un traseu de promenadă.
Intervenţiile propuse de către studenţi pornesc de la nevoile imediate ale locuitorilor acestor zone, indentificate printr-o analiză alternativă a pulsului vieţii publice în diferite momente ale zilei şi printr-o serie de interviuri cu locuitorii.
Fiecare dintre cele trei spații detaliate a primit un caracter specific, luându-se în calcul necesitatea unor treceri la nivel, legătura dintre cartierele de locuințe colective și zona industrială, conectarea cartierului de la nordul căii ferate cu centrul.
Studenţii care au luat parte la atelier şi-au îndreptat atenția spre conversia unor spații dezafectate în centre de cartier, integrarea unor elemente de infrastructură existente într-o amenajare peisageră şi reorganizarea parcărilor și a spațiilor verzi dintre blocuri.
La ediţia acestui an au participant studenţii Larisa Bucatariu, Alexandru Cobe, Alexandru-Andrei Haraga, Andrei Mureșan, Andra Vlădoiu - coordonati de arhitecţii Vlad Creoșteanu şi Adriana Măgerușan.
Organizatori sunt Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Bistrița şi Liceul de Artă „Corneliu Baba” din Bistrița.
Foto - Arhivă, Atelierul urban 2015.