În Prundu Bârgăului a avut loc duminică o nuntă cum rar ți-e dat să vezi. Obiceiurile au fost respectate cu sfințenie, iar mirii au ales să-și unească destinele în straie populare, în ciuda căldurii ce-ți tăia răsuflarea. Mirele care și-a dus iubita la altar după obiceiurile de pe Valea Bârgăului nu este însă român, ci spaniol, un spaniol care are
Mai român decât românii, așa îl descriu bătrânii de pe Valea Bârgăului pe Agustin Montero, spaniolul care s-a îndrăgostit de România și mai ales de meleagurile bistrițene. Stă de vorbă cu bătrânii satului pentru a le afla povestea și obiceiurile locului, merge la bisericile românești și participă la muncile câmpului, mai ceva ca și țăranii români.
Spaniolul a ajuns prima dată în România în anul 2004, ispitit fiind de iubita sa de atunci de naționalitate română. Prima vizită l-a fascinat pur și simplu, determinându-l nu doar să revină în țara noastră an de an, ci și să ne învețe limba și chiar să își schimbe religia.
Fascinat de români, de cultura lor, dar și de bisericile din Bucovina, spaniolul a renunțat la catolicism pentru religia cea mai răspândită în România: ortodoxismul. A făcut acest pas și mânat de dorința de a face nuntă după tradițiile românești, cununat într-o biserică ortodoxă, de un preot ortodox.
Duminică, Agustin și-a dus la altar iubita, pe Mia Bruj, o româncuță din Prundu Bârgăului, stabilită de ceva vreme în Spania. Agustin și-a cunoscut mireasa în 2013, de Sfânta Marie, într-o biserică românească din Spania. Doi ani mai târziu a dus-o la altar în comuna sa natală, după obiceiuri străvechi, tot mai rar întâlnite la nunți.
Mirele, îmbrăcat în straie tradiționale și cu druștele la braț
Aproape niciun obicei nu a lipsit de la nunta pusă la cale de către spaniol. În ciuda căldurii toropitoare, atât mirele, cât și mireasa au fost îmbrăcați în staie populare și au pornit de acasă pe jos spre biserică.
Nu au lipsit de la brațul mirelui druștele, fete tinere apropiate mirilor, îmbrăcate în straie tradiționale și cu flori în păr care însoțește perechea spre biserică. Mireasa a fost și ea condusă de „cemători de mireasă” și de druște.
Alaiul a fost condus de stegari, care au venit cu căruța și au purtat steagul, potrivit obiceiului. Nu au lipsit nici lăutarii, care-i făceau pe nuntași să mai uite de gradele multe de afară. În straie tradiționale au fost îmbrăcați și cei patru nași, toți de naționalitate română, dar și mare parte din nuntași.
După cununia civilă și cea religioasă, distracția s-a mutat într-un restaurant din Prundu Bârgăului, continuând cu muzică românească și evident cu mâncare tradițională.
Echipa Bistrițeanul.ro le urează celor doi însurăței Casă de Piatră!