An de an, cu prilejul aniversării zilelor orașului, municipalitatea oferea, într-un cadru festiv, titlurile de cetățeni de onoare. Anul acesta, de Târgul Mare de Vară al Bistriței, aceste distincţii nu se vor acorda.
Primarul Ovidiu Crețu vrea ca în acest an doi dintre cei mai importanți artiști ai muzicii clasice, născuți în Bistrița, să devină cetățeni de onoare ai orașului. „Anita Hartig și Ștefan Pop sunt propunerile mele pentru titlurile de cetățean de onoare al municipiului în acest an. Din păcate, nici unul dintre cei doi nu poate veni la Bistrița, programul profesional, angajamentele nu le permit să vină la Târgul Mare, dar, în luna noiembrie, cred că în data de 18, vom avea în Bistrița un concert Anita Hartig și Ștefan Pop ocazie cu care le vom înmâna și însemnele” a anunțat primarul Bistriței în conferința de presă de ieri.
Anita Hartig s-a născut în 1983 la Bistrița. Ea povestește că a intrat în contact cu muzica de operă la vârsta de 17 ani, când o prietenă i-a oferit două CD-uri cu Maria Callas. Atunci s-a îndrăgostit de muzică... A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. "Când mi-am încheiat studiile la Academie, Ioan Holender de la Opera de Stat din Viena a auzit despre mine de la un critic. El mi-a trimis un e-mail în care îmi spunea că dorește să-mi asculte vocea, iar din acel moment totul s-a schimbat pentru mine. Nu știu exact ce i-a spus acel critic, dar probabil că a fost ceva care l-a făcut curios", a povestit jurnaliștilor Anita Hartig.
Și așa a ajuns soprana din Bistrița să cânte pe cele mai înalte scene ale lumii: la Milano, New York, Londra, Moscova, la Tokio sau Viena. Ioan Holender spune despre Anita că ”este cea mai bună soprană din România care cântă în afara ţării”.
Cu patru ani mai tânăr decât Anita, Ștefan Pop, a doua propumere pentru titlul de cetățean de onoare al Bistriței, s-a născut în 1987 la Bistrița. Și el a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și a debutat la 21 de ani, la 23 reușind să câștige pe scena Scalei din Milano, unul dintre cele mai importante concursuri eeuropene pentru soliştii de operă, Operalia, înfiinţat şi condus de marele tenor spaniol Placido Domingo. Apoi, la 25 de ani, a obținut marele premiu al concursului internaţional de interpretare de la Seul (Coreea de Sud).
Ștefan Pop a cântat și el pe cele mai mari scene ale lumii și este unul dintre tinerii tenori apreciaţi la nivel mondial.
Cei doi bistrițeni atât de apreciați se vor întoarce acasă, la Bistrița, în noiembrie, la jumătatea lunii fiind programat un concert de excepție care îi va avea în centru pe cei doi protagoniști. Până atunci urmează să fie făcute demersurile pentru ca Anita Hartig și Ștefan Pop să devină oficial cetățeni de onoare ai orașului natal.