Fotografii ilustrând tehnici de luptă, dotări ale armatei, scene de pe front, imagini din interiorul tranșeelor și cutremurătoare fotografii ale unor execuții – cu oameni atârnând în ștreanguri, având fețele acoperite cu cearșafuri – au fost inaugurate azi la „Casa cu Lei”, în cadrul Zilelor Bistriței.
Ana Maria Nenițoiu este coordonatorul unui proiect deosebit de interesant care a deschis seria de manifestări dedicate Primului Război Mondial în cadrul Zilelor Bistriței.
În prezența primarului Ovidiu Crețu și a directorului Dorel Cosma de la Centrul Municipal Cultural – expoziția de fotografii a fost inaugurată în urmă cu puțin timp, la „Casa cu Lei” iar pasionații acestui complex eveniment istoric vor avea cu siguranță multe suprize de admirat pe simeze.
Au fost prezentate aproape 70 de fotografii din Arhivele Bistrița-Năsăud realizate în perioada primului război mondial și înfățișând secvențe din tranșee, instantanee surprinse în gara din Bistrița, imagini cutemurătoare ale unor soldați pe paturile Spitalului de campanie care funcționa la Bistrița în 1917 sau chiar ipostaze șocante ale unor foști soldați considerați trădători sau inamici și executați prin spânzurare în acea dramatică conflagrație mondială la care a participat și județul Bistrița-Năsăud.
În august 1914, Regimentul 63 Infanterie Bistrița a fost implicat în luptele din sectorul Varșovia – Ivangorod și în doar 6 zile de luptă – a pierdut aproximativ 60% din efectiv.
De altfel, în cadrul expoziției de fotografie sunt disponibile – pentru cei interesați și două prezentări realizate de Col. (rtg.) Ioan Cordovan și Col. (rz.) Vasile Măgerușan referitoare situația armatei române și bistrițene în acea perioadă dar și la unul dintre eroii mai puțin evocați în istoria județului – Emil Rebreanu, fratele mai mic al scriitorului Liviu Rebreanu, sublocotenentul care a fost spânzurat, fiind considerat la acea vreme dezertor și cel care l-a inspirat pe Rebreanu să scrie celebrul roman „Pădurea Spânzuraților”.