Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  18 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Socot că Iohannis e un vis! Poate prea frumos ca să fie adevărat...

17/11/2014 06:25:57 Claudia ANDRON  
Cu siguranță nu este atât de perfect pe cât ni-l imaginăm. Dar este un vis frumos. Calități pe care probabil nu le are ni le-am imaginat că le-ar avea. Astăzi, Klaus Iohannis este super eroul din imaginarul a peste 50 la sută din români. Și PSD-ul cu ce-a greșit?! Îmbătat de putere și cocoțat sus, nu ascultă și, evident, nu învață veci lecția!

După zece ani în care am tot studiat fenomenul politic și am încercat să intuiesc strategiile marilor actori de pe această scenă, am reușit, pentru prima dată, și în primul tur și în al doilea al alegerilor, să intuiesc rezultatul alegerilor cu o marjă mai mică de eroare decât cea a exit-poll-urilor. A fost doar o analiză atentă a informațiilor, o analiză emoțional-rațională – i-am zis eu. Emoțional - pentru că am avut în vedere emoția creată în jurul celor doi candidați și rațională pentru că am calculat greșelile de campanie, impardonabile uneori, făcute de PSD și efectele pe care le vor produce în rândul electoratului. Am zis, în cercul meu restrâns de prieteni, 10 procente diferență între cei doi în turul 1 și un scor între 55-60 la sută pentru Iohannis în turul 2.

Ce a făcut diferența?!

1. Candidatul. Oriunde și oricând va face diferența candidatul și sper ca de acum asta să fie o lecție pe care să o țină minte toți cei care cred că dacă sunt la putere sunt invincibili. Dacă apare un candidat mai bun, care se bucură de o încredere mai mare, s-ar putea să aveți o surpriză, chiar dacă vi se pare că sunteți niște mici Dumnezei în satul vostru. Trăiți de multe ori îmbătați de putere și credeți că dacă omul vă dă bună ziua respectuos (datorită funcției) vă va da și votul de încredere în cabina de vot. Vouă sau unui prieten de-al vostru (ciudată și intrigantă formulă de prezentare) pentru care cereți acel vot. Uite ce surprize pot să pară...

2. Campania electorală. Încă jucați și faceți strategii electorale după regulile de acum 5-10 ani. Ați uitat să vă updatați vremurilor pe care le trăim. Sau, mă rog, v-ați adaptat doar parțial! Ați învățat târziu că gălețile, plasele cu făină și ulei, brichetele și cutiile de chibrite nu ajută electoratul să decidă! Culmea, vă și judecă și fac mișto după cât ați pus în plasă și, oricum faceți, tot nu-i mulțumiți: ba le-ați dat prea puțin, ba prea mult și faceți risipă (din banii lor, evident!). Ce-au pățit?! Ce le-ar trebui să le convină?! RESPECT! Zic eu. Adică să nu-i mai luați de proști. Au învățat între timp că o plasă cu ulei și făină nu țin de foame mai mult de câteva ore. Vor ceva care să le țină de foame pe termen lung. Și, ai naibii alegători, nu mai cred nici vorbe, oricât de frumos sau urât (despre contracandidat) le-ați spune. Au îmbătrânit crezând vorbe și acum nu mai cred NIMIC. Faptele, ăstea mai  mișcă ceva! Pare a fi rețeta sigură de câștigat alegeri! Restul e hazard!

3. Comunicarea. E la un alt nivel. E prea dinamică, accesibilă oricui și orientată după ce vrea să audă fiecare. Cu un search pe Google aduci argumente și contraargumente până la epuizare, pe orice subiect. Nu mai e așa ușor cu vorbele. Nu mai au astăzi nicio valoare și nu știu ce și cum ar trebui să le mai spuneți alegătorilor să convingă și să nu catalogheze orice drept minciună. Am ajuns să nu ne creadă nici pe noi, ziariștii. Ne acuză întâi că umblăm după tragedii și când le spunem, de exemplu, că la Leoni n-a fost nicio tragedie, ne suspectează că mințim și acuză că suntem cumpărați. Va fi greu să recâștigăm puterea cuvântului în România. Prea multe vorbe, prea multe minciuni. Prea mulți oameni fără cuvânt.

4. Minciuna și agresivitatea. Atâtea minciuni câte au circulat în campania asta, mai rar. Și minciuna a enervat și iritat electoratul. Or fi mulți, dar nu toți proști sau ușor de prostit. ”Dacă nu votați Ponta n-o să mai primiți bani pentru nu știu ce investiții! Bistrițenii au votat cu Iohannis pentru că-l iubesc mai mult pe Ioan Oltean, pe Băsescu, etc.!” Fals! Bistrițenii și românii știau foarte bine că votează pentru alegerea președintelui României, nu pentru un primar care să atragă fonduri sau un deputat/lider politic!

Agresivitatea. Au ripostat la ea cu mai mare agresivitate (observată mai ales pe rețelele de socializare) și apoi au marcat cu ură, cu ștampila, în cabina de vot. Nu poți să te urci pe bină (scenă) și să cerți oamenii că n-au votat cum ai vrut tu și apoi să-i ameninți că nu mai pupă bani de investițiile pe care chiar tu le-ai promis ca să fii ales. Ai fost rău, mincinos și agresiv! Să vedem dacă-i așa și cum scoți cămașa dacă nu faci ce ai promis, peste un an și jumătate. Ei, ce-au avut și ce-au pierdut?! Dar tu?!   

5. Primarii și biserica. Ordonanța care a permis migrarea primarilor n-a avut deloc efectul benefic scontat, ba dimpotrivă. A fost un efort mare, plătit scump în bani și imagine, dar cu efect aproape zero. Primarii și-au pierdut credibilitatea în fața alegătorilor, iar astăzi au rezultate proaste care-i fac să tremure când se gândesc ce li s-ar putea întâmpla la locale. Nu mai au încredere în ei. Nimic nu mai e cum știau și acum nici ei nu mai știu ce votează electoratul. Omul sau formațiunea politică?!

Biserica. Bisericii Ortodoxe nu-i lipsea la problemele de imagine pe care le are decât propaganda politică din fața altarului sau la capul mortului. Care a enervat enoriașii cu drept de vot și efectul a fost fix invers, ca și în cazul primarilor. La final, a pierdut și Biserica Ortodoxă și PSD-ul. Unii la imagine, alții la vot și împreună la încredere. Și cu asta ce-ați făcut?! Nimic. Mai mult rău decât bine și mult mai puține voturi.

Am trecut în revistă doar câteva dintre greșeli. Sunt mult mai multe. Dar nu mai contează și nu știu pe cine mai interesează.

P.S.: Dacă sunteți pesediști și vă supărați citind acest text să știți că tocmai ați făcut ce v-am zis la început: n-ați ascultat și n-ați învățat nimic! Mai citiți o dată și poate, poate, înțelegeți ceva!

7933 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro