Elevii din școlile bistrițene nu consideră că le sunt respectate drepturile legale în mare parte a timpului. Un raport privind implementarea statutului elevilor la nivel județean arată că nu toate școlile și-au îndeplinit obligația de a implementa drepturile prevăzute în Statutul Elevilor.
Un studiu al Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud relevă faptul că o mare parte dintre elevii de liceu din Bistrița-Năsăud consideră că în școală nu le sunt respectate drepturile garantate prin lege.
Pornind de la conținutul Statutului Elevilor, Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud a realizat un chestionar pentru a vedea gradul de implementare al legii în instituțiile de învățământ.
Astfel, la întrebarea Te simți sigur din punct de vedere moral și fizic în școala ta? mai mult de 88% dintre elevii de liceu au răspuns cu afirmativ. În schimb, 63,3% dintre ei au spus că există cazuri de discriminare în școala lor, în timp ce numai 36,7% au declarat că nu este cazul de așa ceva în unitatea de învățământ pe care o frecventează.
În ceea ce privește libertatea de alegere a opționalelor, 43% din cei chestionați spun că nu au fost consultați în această privință, în timp ce 64,3% se simt constrânși cel puțin uneori de opțiunile impuse de profesori.
Chestionarul a mai cuprins întrebări legate de consilierea școlară, profesională și psihologică, despre care numai 26,5% dintre elevi au spus că au beneficiat cel puțin o dată pe an, pe când 59,2% spun că nu au participat niciodată. Dintre cei care au beneficiat de aceste ore de consiliere, un procent de 28,6% consideră că aceste ore i-au ajutat și 42,9% că nu, iar restul de 28,5% consideră fie că „ar fi putut fi folositoare”, fie „oarecum” folositoare, fie sunt de părere că „ar ajuta dacă ai avea în orar măcar o oră de consiliere profesională.”
Legat de obiectivitatea cadrelor didactice, doar 14,3% dintre elevi spun că profesorii din școala lor sunt obiectivi și corecți când vine vorba de note, pe când 55,1% au sesizat o evaluare subiectivă din partea unor profesori, iar 30,6% au sesizat acest lucru de multe ori.
În ceea ce privește transparența notelor, 51% dintre liceeni spun că le-au fost trecute note în catalog fără să fie informați, 29,6% au spus că s-a întâmplat asta uneori, iar numai un procent de 19,4% spun că așa ceva nu li s-a întâmplat niciodată.
Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud consemnează în raport faptul că elevilor nu le sunt respectate drepturile garantate de Statutul Elevilor datorită „întârzierii implementării sau lipsei promovării printre principalii actori ai sistemului de învățământ, elevii, iar acest lucru are drept consecință privarea unui număr îngrijorător de mare de elevi de o serie de drepturi prevăzute în cadrul legislativ.”
Statutul Elevilor este primul document ce reglementează drepturile și obligațiile elevilor înscriși într-o formă de învățământ de stat și a fost adoptat în august 2016, intrând în vigoare chiar înainte de începerea anului școlar 2016-2017.
Sursa foto: Arhivă