Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  88 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Sîngeorz-Băi va avea trei noi cetăţeni de onoare!

23/05/2017 14:11:25 Ioana BRADEA  
Este vorba despre trei personalități culturale recunoscute la nivel naţional şi internațional, motiv pentru care primarul oraşului, Traian Ogâgău, a anunţat că vor deveni cetăţeni de onoare. Distincţia va fi acordată într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local care se întruneşte mâine.

Mâine, 24.05.2017 la ora 11:00, va avea loc în sala de ședințe a primăriei o ședință extraordinară a Consiliului Local în cadrul căreia se va acorda titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Sîngeorz-Băi următorilor scriitori: Ioana Nicolaie, Marin Mălaicu-Hondrari şi Dan Coman!”, anunţă primarul Traian Ogâgău. 

Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare acestor persoane se justifică prin faptul că acestea sunt personalități culturale recunoscute la nivel naţional şi internațional, precizează primarul din Sîngeorz-Băi - oraşul care a găzduit săptămâna trecută o tabără de literatură şi fotografie în cadrul căreia şapte dintre cei mai importanţi scriitori contemporani - între care şi doi dintre viitorii cetăţeni de onoare - vor scrie o inedită biografie a oraşului staţiune.

„Reprezentați de marcă ai literaturii contemporane, Ioana Nicolaie, Marin Mălaicu-Hondrari și Dan Coman au un rol important în promovarea localității Sîngeorz-Băi, aceștia făcând nenumărate referiri în intervențiile lor, la localitatea în care s-au format. Chiar dacă sunt tineri, aceşti artişti ai scrisului, au o bogată activitate literară, au obținut premii literare valoroase, au reprezentat literatura română la târguri de carte de renume mondial, iar titlul de Cetăţean de Onoare acordat, dincolo de faptul că îi va motiva să se implice și mai mult în promovarea localitătii Sîngeorz-Băi, este și o recunoaștere a performanțelor acestora”, îşi motivează primarul Traian Ogâgău acest demers.

Ioana Nicolaie, născută în Sîngeorz-Băi (Bistriţa-Năsăud), a publicat mai multe volume de versuri („Poză retuşată”, „Nordul”, „Credinţa”, „Cenotaf”, „Autoimun” – desemnat de USR „Cartea Anului” 2013), antologia Lomografii, două romane („Cerul din burtă”, „O pasăre pe sîrmă”) şi literatură pentru copii („Aventurile lui Arik”, „Arik şi mercenarii” şi „Ferbonia”). A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul „Nordul” a apărut în germană, în 2008, „Cerul din burtă” a fost publicat în 2013 în suedeză şi, în 2014, în bulgară, iar „O pasăre pe sârmă” se traduce în sârbă. „Autoimun” a apărut în bulgară în 2016.

Marin Mălaicu Hondrari s-a născut într-o familie de agricultori la Sîngeorz-Băi, a locuit cinci ani în Spania, la Cordoba, între 2002 și 2007, unde a lucrat ca paznic, șofer, ajutor de grădinar, învățând limba și intrând în contact cu literatura în limba spaniolă, din care, mai târziu, va traduce scriitori importanți precum Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar, Enrique Nogueras și alții. În Spania a scris volumul de poezii Zborul femeii pe deasupra bărbatului, volum de debut, apărut în 2004, pentru care obține Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj și romanul Cartea tuturor intențiilor, publicat în anul 2006, roman pe care Mircea Cărtărescu îl descrie drept „o carte curată, puternică intelectual, a unui om care a trăit fapte nebunești și a avut forța să le noteze la rece. E cartea care ne îmbogățeste azi și pe noi, cei ce iubim cu adevărat literatura”. În 2010, publică romanul Apropierea pentru care este nominalizat la Premiile Radio România Cultural, la categoria proză, roman în curs de ecranizare în regia lui Tudor Giurgiu. În 2011 publică volumul de versuri La două zile distanță pentru care obține premiul revistelor Poesis Internațional și Transilvania, iar în anul 2013 primește Premiul pentru Literatură al orașului Bistrița, acordat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud pentru romanul Lunetistul. În 2015 a publicat Războiul mondial al Fumătorilor, roman lansat şi la Bistriţa.

Dan Coman a copilărit, de asemenea, la Sîngeorz-Băi, debutând în revista „Minerva” în 1993, şi studiind Filosofia la Cluj. Este prezent în volumul colectiv Camera (Euphorion, Sibiu, 1995), alături de poeții Marin Mălaicu-Hondrari și Florin Partene. A publicat poezie în majoritatea revistelor literare importante din România. Pentru prima sa carte, Anul cârtiței galbene, a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut și Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. În 2007, a susținut o lectură din poemele sale, traduse în limba franceză de Linda Maria Baros, la Paris, iar în 2009 a participat la un atelier de poezie și traduceri în Suedia (Insula Gotland). În 2010 beneficiază de o bursă pentru literatură acordată de Akademie Schloss Solitude (juror Mircea Cărtărescu). Este coautorul antologiei Compania poeților tineri în 100 de titluri alese de Dan Coman și Petru Romoșan (Editura Compania, 2011). A mai publicat anul cârtiței galbene (Timpul, 2003; Vinea, 2004), ghinga (Vinea, 2005), d great coman (antologie, Vinea, 2007), dicționarul mara (Cartier, 2009), Irezistibil (proză, Cartea Românească, 2010), Parohia (proză, Cartea Românească, 2012), ERG (antologie, Charmides, 2012) şi Căsnicie (proză, 2015).

6812 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro