Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  46 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Și nemții sunt liberi de 1 Mai. Dar în loc de mici și bere, ei servesc panglici roșii

01/05/2014 08:54:45 Ioana BRADEA  
Dacă românii sărbătoreau 1 Mai cu manifestări fastuoase, defilări pe marile bulevarde, spectacole omagiale, toate scăldate, în final, într-o mare de bere și mititei, în Germania, pe 1 mai se poartă la butonieră o panglică roșie, cum purtau în mai 1890, militanții Internaționalei Socialiste care se întâlneau în parcuri purtând o asemenea panglică.

În România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890 iar în perioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde cu mii de muncitori mobilizați, în ținute festive, scandând lozinci și purtând pancarte uriașe.

După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii s-au bucurat de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare sau la munte, delectându-se cu mici și bere.

În 2003, pentru prima oară în istoria postdecembristă, Blocul Național Sindical a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere și muzică, pentru a serba acestă zi. Criticile i-au copleșit însă iar acuzațiile de simpatie pro-comunistă i-au făcut să renunțe definitiv la idee.

În Australia, Elveția și Statele Unite sărbătoarea de 1 mai nu este o sărbătoare oficială iar în Tridinad Tobago Ziua Muncii se sărbătoreşte pe 19 iunie.

Militanții nemți ai Internaționalei Socialiste conveniseră pe 1 Mai 1890 să-și desfășoare prin parcuri întrunirile, în ciuda interdicției din partea Sozialistengesetz. În amintirea lor, locuitorii RDG sărbătoreau cu surle și trâmbițe, dar și cu o panglică roșie prinsă în piept – pentru că o asemenea panglică era semnul de recunoaștere a simpatizanților Internaționalei. În RFG, însă, sărbătoarea a fost total ignorată și a căzut în uitare.

În Uniunea Sovietică, prima paradă de 1 Mai a avut loc în 1917, în Piaţa Roşie – unde, după construcţia Mausoleului lui Lenin în 1924, sute de mii de muncitori, ţărani şi soldaţi ruşi obișnuiau să comemoreze, timp de peste opt decenii, Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie.

În 1958, în SUA, preşedintele Dwight Eisenhower a decis ca de 1 Mai să se sărbătorească Ziua Fidelităţii faţă de tradiţia libertăţii americane, pentru a evita suprapunerea festivităţilor muncitorilor americani cu cele din ţările comuniste.

În 2006, muncitorii mexicani imigranţi au ales 1 Mai pentru a declanşa un boicot general cu scopul de a modifica radical legislaţia muncii în timp ce, pentru unele state cu o istorie sindicală solidă, 1 Mai reprezintă ocazia perfectă pentru proteste de mari dimensiuni organizate de muncitori. Din păcate, în ultimii ani, asemenea proteste au devenit violente, muncitorii revărsându-și euforia asupra magazinelor și a mașinilor scumpe...

 

Sursă Realitatea.net, Foto: selectnews.ro

3973 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro