Înarmaţi cu căţel, cu purcel, cu nelipsitele semniţe sau halbe de bere, în scaune cu rotile sau cu copiii mici în cârcă, rromii din Bistriţa s-au adunat în această după-amiază pe pietonal pentru a participa la Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti. Invitaţii speciali ai evenimentului, trupa Romafest, din Târgu Mureş, au făcut senzaţie pe pietonal.
Primarul Ovidiu Creţu a deschis cu un speech Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti desfăşurat pe scena de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, afirmând că municipalitatea a încercat să aducă formaţia Romafest şi anul trecut, însă fiind o trupă foarte solicitată – abia în acest an a reuşit să ajungă pe scenele bistriţene.
Membrii trupei Romafest (coordonaţi de un impresar japonez, sosit la Bistriţa cu însoţitori) au făcut senzaţie cu un moment coregrafic lipsit de acompaniament muzical: şi nu au făcut decât să bată din palme şi picioare un ritm îndrăcit care a amintit de prestaţia dansatorilor irlandezi de la Riverdance.
Prezenţa Romafest a fost un cadou oferit tuturor sărbătoriţilor acestei zile (a confirmat primarul Ovidiu Creţu) dar şi publicului prezent la spectacolul organizat de Primăria Bistriţa şi Casa de Cultură „George Coşbuc”.
Au evoluat pe scenă, sub privirile admirative ale publicului ansamblurile „Floare de salcâm”, „Voinţa” din Cetate, „Trifoiaşul de la munte”, „Asul de treflă”, „Inima ţiganilor” sau „Crizantema rromilor” din Sânmihaiu de Câmpie care s-au prezentat pe scenă chiar şi cu o scenetă pigmentată de replici cât se poate de actuale din care s-a înţeles că inclusiv ţiganii sunt conştienţi de felul în care sunt priviţi de ceilalţi.
Bistriţenii participanţi la show s-au prins în horă şi au încins dansuri ţigăneşti în spatele grilajelor, chiar dacă, din când în când a mai sărit discul, muzica s-a oprit brusc sau unele formaţii au dansat pe aceeaşi melodie care spunea ceva despre „aragaz cu butelie / să se ştie-n ţigănie...”.
Nu am aflat exact ce trebuie să se ştie în ţigănie, dar, după un pahar de bere, toată lumea a fost fericită – mai ales că Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti continuă şi la această oră în restaurantul Parc (fostul Bombardir) cu formaţii ţigăneşti şi atmosferă de excepţie.