Chiar dacă din Spitalul Judeţean vin mai mult veşti rele şi nemulţumiri, trebuie să recunoaştem şi încurajăm cazurile în care medicii luptă ore în şir pentru a salva o viaţă. Nu a fost să fie şi în cazul de faţă, dar lupta dusă de medicii SMURD şi efortul susţinut pentru a păstra în viaţă o copilă de nici trei ani, trebuie consemnat şi apreciat.
Nimeni nu contestă faptul că în Spitalul Judeţean există şi medici buni. Din păcate nu prea ies în faţă, refuzând de multe ori şi să dea un banal interviu tocmai pentru a nu atrage atenţia asupra lor. Sunt medici care tac şi fac şi care se bucură de aprecierea şi recomandarea pacienţilor.
Un caz care ne-a atras atenţia zilele trecute şi pe care am considerat necesar să-l menţionăm, într-un context în care se aud mai mult rele decât bune din Spitalul Judeţean, este cel al micuţei Daria Ianc, de nici 3 ani, pentru care echipajul Terapie Intensivă Mobilă SMURD a luptat până la epuizare.
Micuţa Daria a fost implicată într-un cumplit accident de circulaţie în Pasul Tihuţa în urma căruia trupul firav, de nici trei ani, a fost supus unui traumatism grav căruia, în final, nu i-a mai făcut faţă. Încercările disperate ale medicilor de a o salva au fost zadarnice însă trebuie apreciat efortul deosebit făcut de echipajul Terapie Intensivă Mobilă al Serviciului Medical de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare, format din medici, asistenţi şi paramedici.
Medicul de gardă, cel care a preluat pacienta de la locul accidentului, a fost doctorul Doru Archiudean, medic specialist în medicina de urgenţă din cadrul UPU – SMURD. Micuţa a fost găsită în stop cardio-respirator, a fost resuscitată şi stabilizată după care a fost transportată la Policlinică pentru efectuarea unei tomografii computerizate.
Fetiţa era în comă profundă şi după efectuarea tomografiei medicii au fost nevoiţi să reia manevrele de resuscitare. Cu toate eforturile făcute de echipajul medical care a ajuns apoi în secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean, rănile fetiţei au fost mult prea grave şi copilul a pierdut lupta cu viaţa în mâinile medicilor.
Resuscitarea şi lupta pentru viaţa fetiţei a durat ore în şir, timp în care fiecare minut a presupus eforturi intense din partea echipajului medical.
Aşadar, în Spitalul Judeţean sunt şi medici dedicaţi meseriei, care luptă pentru fiecare viaţă şi merită aprecierea şi recunoaşterea publică. Iar în contextul în care în această perioadă şi chiar în ultimii ani medicii din spitalul din Bistriţa nu se bucură de o reputaţie prea bună, aşteptăm şi experienţe pozitive din partea pacienţilor pe adresa redactia@bistriteanul.ro, astfel încât să arătăm că şi Bistriţa se poate mândri cu medici buni atunci când medicina se face cu pasiune şi umanitate.
O precizare necesară: acest articol nu înseamnă că nu vom mediatiza aspectele negative din spitalele din judeţ ori de câte ori ne sunt aduse la cunoştinţă. Am vrut doar să arătăm că sunt şi medici pe care îi apreciem iar acesta nu este singurul caz.