Copii înfofoliți cu priviri triste care nu pricep ce li se întâmplă, dar strâng la piept ursulețul de pluș, scene de război, bombe explodând, convoaie lungi de căruțe cu sași înghesuiți în ele sau sași urcând în trenuri de marfă... Au fost doar câteva dintre imaginile documentarului vizionat astă-seară, în premieră, în Biserica Evanghelică.
Documentarul intitulat „Exodul” și realizat de Ciprian Moldovan a fost prezentat astă-seară, în premieră, bistrițenilor pasionați de istorie dar și sașilor veniți la Bistrița în aceste zile, pentru a participa la festivitățile de comemorare a celor 70 de ani care se împlinesc de la exodul sașilor din Transilvania.
Se pare că exact la Bistrița, în cadrul unei întâlniri secrete, pe 5 septembrie 1944, s-a decis evacuarea tuturor sașilor din Transilvaniei.
Este o o succesiune de imagini de arhivă, punctate de Requiemul lui Mozart, întrerupte de mărturisiri ale supraviețuitorilor acelui exod precum Michael Anders Kraus (care comemorează și căderea celor trei bombe în Bistrița anului 1944) sau Maria Someșan – care povestește și de hambarele pline care au rămas în curțile și hambarele sașilor din jurul Bistriței.
Și istoricul Gunter Klein intevine cu explicații care luminează contextul mondial al tragicului eveniment iar imaginile copiilor înfofoliți în pături, cu priviri triste care nu pricep ce li se întâmplă și strâng la piept ursulețul de pluș sunt cu adevărat cutremurătoare.
„Să vă ferească Dumnezeu de ce nu ne-o ferit pe noi...” povestește supraviețuitoarea evenimentului, Maria Someșan, că ar fi spus unul dintre refugiați, în timp ce Gunter Klein amintește și de furturile masive la care s-au dedat localnicii altor sate, care au venit pe urmele sașilor...
„Este un film pe care l-am realizat cu sufletul plângând” a mărturisit Ciprian Moldovan, adăugând că în această seară se simte și el sas...