Un adevărat "mall" în aer liber, piața de vechituri este deschisă în fiecare zi de marți, iar aglomerația și forfota arată că nu puțini sunt cei care cumpără obiecte vechi. Comercianții recunosc că marfa nu este de cele mai multe ori de calitate dar și prețurile sunt pe măsură. Unii vânzători spun că vând obiecte adunate de la gunoi.
Pensionarii sunt cei care vin în mod special cu marfă în piața de vechituri. Pentru că pensiile sunt mici și banii nu le ajung bătrâneii caută prin podurile caselor, scormonesc în dulapurile ticsite cu lucruri vechi și vin la piață pentru a vinde lucrurile de care nu mai au nevoie. Puținii bani pe care îi obțin îi ajută să trăiască la limita decenței.
În piața de vechituri, care este deschisă în fiecare zi de marți, bistrițenii pot găsi cărți, obiecte vestimentare, încălțăminte, bijuterii, încărcătoare de telefoane, telefoane, televizoare, ceasuri, unelte, obecte artizanale, monede vechi, tablouri, goblenuri, aparatură electrocasnică sau chiar cauciucuri și fier vechi.
Prețurile sunt foarte mici, iar cei interesați spre exemplu să își completeze biblioteca își pot cumpăra cărți chiar și cu trei lei bucata.
Telefoane la câțiva zeci de lei, inele din argint la zece lei, tricouri cu trei lei bucata sau sandale cu cinci lei sunt doar câteva dintre lucrurile pe care clienții le pot găsi în piața de vechituri.
Rozalia Negrușa are 67 de ani și o pensie de 437 de lei. Banii nu îi ajung pentru întreținere și medicamente. Femeia povestește că este văduvă de șase ani și că nu are copii, iar pentru a-și putea plăti facturile și pentru a avea bani de mâncare vine săptămânal la piața de vechituri.
"Am adunat lucruri vechi, multe sunt de când eram eu fată, nu le-am folosit de zeci de ani. Pentru că nu mai am ce să fac cu ele le vând. Cui să le las dacă eu nu am copii? Așa mai fac și eu niște bani, oricum pensia e mică", a povestit femeia pentru Bistrițeanul.ro.
Sunt unii care adună obiecte de pe unde apucă și vin cu ele la piață pentru a le vinde. Luminița Lenghel spre exemplu recunoaște că o parte din marfa pe care o vinde o adună de la containere.
"Nu am bani, nu am servici, nu am ce să fac. Caut prin gunoaie, recunosc. De acolo adun pe lângă sticle, carton sau fier și obiecte pe care le pot valorifica. Vin cu ele aici și le vând", povestește femeia.
Piața nu duce lipsă de clienți, mai ales că prețurile pot fi negociate și uneori vânzătorii lasă chiar și jumătate din suma pe care o cer inițial.