Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  135 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Sfânta Maria Mare. Mii de credincioşi din Bistriţa-Năsăud – în pelerinaj la Nicula şi Dobric

15/08/2016 09:04:49 Ioana BRADEA  
Cea mai mare sărbătoare religioasă a verii, Adormirea Maicii Domnului, numită şi Sfânta Marie Mare, este prăznuită azi de credincioşii ortodocşi şi catolici de pretutindeni. Mii de oameni sunt aşteptaţi la Mănăstirea Dobric, considerată Nicula Ţibleşului, despre a cărei icoană cu Maica Domnului se spune că face minuni.

Moartea și înălțarea Sfintei Fecioare Maria cu trupul la cer este cinstită azi în întreaga ţară, fiind una dintre cele mai îndrăgite sărbători care reuneşte sate şi comunităţi întregi în lungi pelerinaje la mănăstiri.

La Mănăstirea Dobric, care poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului” programul începe încă din Ajun, cu Vecernia, Litia, Paraclisul, Prohodul Maicii Domnului, înconjurarea mănăstirii de miile de credincioşi care se adună aici în fiecare an şi participă la slujba de la miezul nopţii – Molitvele sfântului Vasile cel Mare.

Slujba religioasă de azi va fi oficiată de episcopul bistriţean al Europei de Nord, PS Macarie Drăgoi. Despre Sfânta Icoană a Maicii Domnului din Dobric se vorbeşte de ani de zile că ar alina miraculos suferinţele celor care se roagă cu credinţă şi că este o icoană făcătoare de minuni care a ajutat chiar şi la vindecarea de cancer.

Nu întâmplător mănăstirea a fost numită de credincioşi “Nicula Ţibleşului”, credincioşii pomenind-o pe Maica Domnului în cântece precum “La Dobric în loc de şes / Maica Sfântă şi-a ales / Loc curat de mănăstire pentru a noastră mântuire” sau “Am venit măicuţă din nou la Dobric/Să-ţi cântăm Fecioară, cu mare cu mic/ Am venit Marie să ne întâlnim/Şi necazul nostru să ţi-l povestim”...

La Ciceu Mihăieşti, ca şi la Chiuza şi în multe alte sate ale judeţului, credincioşii în frunte cu preotul comunităţii au păstrat obiceiul de a petrece această sărbătoare în pelerinaj la Mănăstirea Nicula, organizându-se cu praporii în frunte, o icoană a Maicii Domnului şi străbătând pe jos sute de kilometri şi înălţând cântări de slavă şi pricesne Fecioarei Maria.

În dimineața acestei zile, tradiția spune că femeile trebuie să meargă la biserică cu fructe (struguri sau prune) și bucate alese pe care să le sfințească și apoi să le împartă în cinstea celor trecuți în neființă, pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară și pentru vindecări.

Dacă înfloresc trandafirii până în ziua de Sfânta Maria, toamna va fi lungă.

O veche tradiție populară mai spune că de Sfânta Maria Mare se încheie dusul oilor la munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu o căciulă pentru că, după Sfânta Maria Mare vremea începe să se strice, prevestind capriciile toamnei.

Se deschide un nou sezon de nunţi în biserică, până în noiembrie, când începe postul Crăciunului iar în perioada rămasă până în 8 septembrie, când e sărbătorită Sfânta Maria Mică, se lucrează intens la semănăturile de toamnă, pentru ca rodul să fie bogat.

Tot în această zi se angajează paznicii la vii iar florile culese azi se pun la icoane, pentru că au puteri tămăduitoare, alină durerile şi protejează de fulgere.

Se mai crede că uşa trebuie ţinută deschisă, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casă ca să aducă binecuvântare.

Potrivit Tradiției, adormirea Maicii Domnului a fost vestită de de Arhanghelul Gavriil: Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care a redactat "Viața Maicii Domnului", spune că Arhanghelul Gavriil întinzându-i ramura de finic, i-a spus „Fiul și Domnul tău te cheamă: E ceasul venirii la Mine a Maicii Mele! Astăzi, așa cum ai umplut de bucurie pe locuitorii pământului, așa vei bucura și pe oștirile ceresti prin urcarea ta, cea binecuvântată cu care ai făcut să strălucească încă și mai mult sufletele sfinților".

După această veste, Fecioara Maria i-a întărit pe cei apropiați prin cuvintele „Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Vreau să merg la Fiul meu, Cel ce dăruiește tuturor ființă și viață. Și când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă, ca Cel ce o judecă în milostivirea Sa, să se milostivească de toți credincioșii și să-i întărească și să-i ducă pe calea vieții, iar pe cei necredincioși să-i întoarcă și să-i facă pe toți o singură turmă a Bunului Păstor care și-a dat sufletul pentru oile Sale și le cunoaște și ai Săi îl cunosc....!"

Foto - Paul Siladi @ Radio Renaşterea.

Sursa: Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Zile şi munci în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului - Vasile V. Filip, Menuţ Maximinian 

3935 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro